Hlavní obsah

Schůzka hráčů NHL s agenty řešení nepřinesla

CHICAGO

Konec výluky zámořské NHL není na dohled ani po středeční šestihodinové schůzce zástupců hráčské asociace NHLPA s 62 agenty hokejistů. Podle vyjádření agentů se nezačne hrát, pokud majitelé klubů neprojeví ochotu k jednání.

Článek

"Mohu zaručit, že hráčská asociace se podepíše jedině pod návrh, který předložila," řekl agent Rich Winter. "Mohu jen doufat, že mu majitelé budou věnovat větší pozornost, že porozumí tomu, co se v něm říká. Zatím to totiž vypadá, že návrh z větší části nepochopili. Nevidí, jaké ústupky jsou hráči ochotni udělat, aby se zase hrál hokej."

Hlavním problémem při jednání je fakt, že vlastníci klubů trvají na 'výdajové jistotě'. Hráči však tvrdí, že tento termín neznamená nic jiného, než platový strop, který ovšem nehodlají akceptovat.

Management NHL vykázal za sezónu 2002-2003 podle nezávislé studie ztrátu klubů ve výši 273 miliónů dolarů. Podle výkonného ředitele hráčské asociace Boba Goodenowa navrhuje jeho strana opatření, která by majitelům ročně ušetřila až 100 miliónů dolarů. Komisionář NHL Gary Bettman však prohlásil, že to majitelům příliš nepomůže.

Házení špíny na druhé

"Nemůžeme mít řešení na všechny jejich bolesti," řekl Goodenow. "A je skutečně zklamáním, že Gary Bettman a majitelé nepřevezmou odpovědnost za některé problémy, které sami způsobili," dodal.

Hlavní právník NHL Bill Daly opáčil, že házením špíny na druhého se ničeho nedosáhne. "Hokej je sport, který má vážné problémy," řekl Daly, "Nezáleží na tom, kdo je způsobil, důležité je, jak je vyřešit a jít dál. A to by mělo být to nejdůležitější pro hráčskou asociaci i pro majitele."

Většina agentů stále doufá, že letošní sezóna NHL ještě může začít, ale jejich optimismus přece jen slábne. "Obě strany zůstávají v tuto chvíli neoblomné, takže je tu skutečně reálné riziko, že se letošní ročník vůbec neuskuteční," řekl agent Don Bazley. "Všichni ale věříme, že se tento scénář podaří odvrátit," dodal.

Stanley Cup se naposledy nehrál v roce 1919

Výluku, která trvá již 63. den, uvalil na NHL Bettman poté, co 15. září vypršela kolektivní smlouva. Jednání mezi NHL a hráčskou asociací se konalo naposledy 9. září a žádná další schůzka není naplánována.

Utkání hvězd již bylo s definitivní platností zrušeno a v nebezpečí je i konání Stanley Cupu, který se naposledy nedohrál v roce 1919. Série mezi Montrealem a Seattlem byla tehdy přerušena po pěti zápasech kvůli epidemii Španělské chřipky.

Šance na rozběhnutí NHL se vzdalují

"Nejsem vůbec optimistický," prohlásil k dalšímu vývoji situace útočník Dallasu Bill Guerin, člen výkonného výboru hráčské asociace. "Nikdy ale nevíte, co se stane, stávka přece jen zatím netrvá tak dlouho. Ale optimista rozhodně nejsem," konstatoval.

Několik hráčů minulý měsíc připustilo, že by byli ochotni vrátit se na led i pod platovým stropem, popřípadě hrát v příští sezóně, kdyby se vedení NHL rozhodlo začít soutěž s náhradními hráči. Po středeční schůzce s agenty však Goodenow uvedl, že se hráči nechystají předložit vedení NHL žádný nový návrh. Šance, že se letošní ročník NHL ještě rozběhne, jsou tak každým dnem menší.

Reklama