Hlavní obsah

New York viděl zázrak! Vedení NHL se dohodlo s hráči, začne zkrácená sezóna

New York
Aktualizováno

Hokejová obec slaví. NHL se s hráčskou asociací NHLPA po celonočním jednání v New Yorku konečně dohodly na principech kolektivní smlouvy. Hrát by se mělo začít do 19. ledna, přičemž neúplný ročník bude zřejmě čítat kolem padesáti utkání. Start zámořské ligy také znamená odchod mnnoha hvězd z extraligy.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Výkonný ředitel hráčské asociace NHLPA Donald Fehr v zajetí novinářů.

Článek

Zdálo se, že hráčská organizace bude s vedením NHL soupeřit věčně. Podle informací televize TSN se však obě strany po sáhodlouhých jednáních dohodly.

Hráči s NHL hovořili spolu s federálním prostředníkem Scotem Beckenbaughem. Šestnáct hodin jednání nakonec přineslo smír. Přitom ještě v pátek se jednalo ve dvou místnostech, mezi nimiž Beckenbaugh cestoval a sděloval nedávným sokům vzájemné představy.

Přímé rozhovory na Manhattanu začaly kolem sobotního poledne a skončilo se v neděli nad ránem.

„Dosáhli jsme rámcové dohody na nové kolektivní smlouvě," potvrdil komisionář NHL Gary Bettman. „Chtěl bych poděkovat Donu Fehrovu (šéf NHLPA - pozn. red.). Stále ještě máme nějakou práci, ale je dobře, že jsme se posunuli."

Platový strop pro sezónu 2013/14 bude 64,3 mil. dolarů. Kolektivní smlouva bude trvat deset let, přičemž obsahuje klauzuli o odstoupení kterékoliv ze stran po osmi letech. Zároveň odzvonilo mnohaletým kontraktům, jejichž délka už nebude moci přesáhnout osmileté trvání.

Dalším krokem je schválení termínu startu, od čehož se bude odvíjet už tak výrazně okrouhaný počet zápasů sezóny 2012/13 (základní část NHL má tradičně 82 utkání).

Hráči z NHL už možná nenastoupí

TSN tvrdí, že by se nakonec mohlo odehrát buď 48, nebo 50 zápasů. Podle Bettmana se musí začít nejpozději 19. ledna. Liga zatím oficiálně zrušila program do 14. ledna.

Skončit by tak mělo i angažmá třinácti hokejistů z NHL v české extralize včetně největší hvězdy Jaromíra Jágra v Kladně, další tři hrají v českém týmu Kontinentální ligy Lev Praha. Není jisté, zda všichni hokejisté se smlouvami v zámořských klubech nastoupí k nedělním zápasům.

Řadu z nich zpráva o dohodě zastihla už na cestě k utkání. České Budějovice, za něž aktuálně hraje trio Milan Michálek, Václav Prospal a Martin Hanzal, nastoupí ve Zlíně. Sparta i s brankářem Michalem Neuvirthem hraje odpoledne ve Vítkovicích. Michael Frolík by měl za Chomutov nastoupit proti Slavii také odpoledne.

„Momentálně ještě nevíme, zda budou hrát. Podle informací, které máme, ale kolektivní smlouva oficiálně podepsaná nebyla, takže by hrát mohli," řekl tiskový mluvčí Lva Jan Rachota.

Nejvíc ostrouhá Kladno

Například v Kladně se čeká, jak se rozhodne sám Jágr, který je zároveň i majitelem klubu. Jiří Hudler, který hraje za Třinec, už pro iSport.cz přiznal, že hrát nebude. Plekanec s Hanzalem nenastoupí, protože jsou zranění.

Odchod posil z kanadsko-americké soutěže se prakticky jistě podepíše na návštěvnosti extraligy, která zejména díky Jágrovu Kladnu v této sezoně atakovala rekordy. Téměř všechny zápasy Rytířů na kluzištích soupeřů byly vyprodané. Kladno si několik svých domácích duelů přeložilo do pražské O2 areny, jeho souboj s Kometou Brno tam sledovalo rekordních 17.182 diváků.

NHL byla ve výluce od 15. září, minulé výluce padla za oběť celá sezóna 2004/05.

Přehled hlavních bodů nově dohodnuté kolektivní smlouvy mezi NHL a NHLPA:
- Platový strop pro sezónu 2013/14 bude 64,3 miliónu dolarů, tedy stejný, jako byl v minulém ročníku. Platové dno bude 44 miliónů dolarů.
- Platový strop v prvním roce bude 60 miliónů dolarů, ale kluby mohou v přechodném období vydat na platy až 70,2 miliónu dolarů. Platové dno bude 44 miliónů dolarů.
- Kolektivní smlouva bude platit deset let s klauzulí, podle které ji mohou obě strany vypovědět po osmi letech.
- Rozptyl platů se z roku na rok nesmí lišit o více než 35 procent a v posledním roce smlouvy se nesmí lišit o více než 50 procent od nejvyššího ročního příjmu.
- Hráčské kontrakty se budou moci uzavřít maximálně na sedm let. Na maximálně osm let může klub uzavřít smlouvu s hokejistou, který mu patří.
- Rozhodnutí o účasti hráčů NHL na olympijských hrách v Soči v roce 2014 nebude součástí kolektivní smlouvy. Jejich start je pravděpodobný, ale jednat o něm bude Mezinárodní hokejová federace a Mezinárodní olympijský výbor s NHL a NHLPA.
- Dělení příjmů mezi kluby se zvýší na 200 miliónů dolarů (ze současných asi 150 miliónů).

Reklama