Hlavní obsah

Zůstaň v Rusku, ty komunisto, spílají fanoušci Islanders Višňovskému, že se nechce vrátit ze Slovanu

Praha

Je snad jediným hokejistou, kterému ukončení výluky v NHL neudělalo radost. Zatímco ostatní zámořští hráči působící v Evropě zprávu o podepsání nové kolektivní smlouvy kvitovali a ihned přemýšleli o přesunu za oceán, slovenskému obránci Ľubomíru Višňovskému se bratislavský Slovan opouštět nechce. A od fanoušků NY Islanders, kterým smluvně patří, za to dostává co proto.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský hokejista Ľubomír Višňovský

Článek

Višňovskému angažmá v týmu nováčka Kontinentální hokejové ligy přirostlo k srdci, a když mu vedení Slovanu nabídlo i přes skončení výluky v zámoří prodloužení smlouvy do konce sezóny, dlouho neváhal.

„Rozhodl jsem se zůstat a pokračovat v kariéře v KHL ve zbytku sezóny 2012/13. Děkuji Islanders za všechno dobré, co pro mě udělali. Rozhodl jsem se z rodinných a osobních důvodů. O další sezóně ještě budu uvažovat. Teď se zaměřuji na Slovan Bratislava a snažím se užít si chvíle v mé rodné vlasti," napsal Višňovský ve svém stanovisku, které cituje slovenský server sportky.sk, určenému zámořským médiím.

Islanders se sice ještě k celé věci nevyjádřili, jen těžko však celou věc přejdou mávnutím ruky. Šestatřicetiletý zadák totiž má s týmem z New Yorku smlouvu ještě na jeden rok, podle kontraktu by si měl vydělat 3 milióny dolarů. Višňovský byl do Islanders vyměněn v létě roku 2012 z Anaheimu a už tehdy dával najevo svůj nesouhlas, když všechno nakonec musela řešit arbitrážní komise.

NHL věří v respektování dohody

Ať už Islanders zareagují jakkoliv, vedení NHL se proti hráčovu setrvání na starém kontinentu ostře ohradilo. Americká média tvrdí, že NHL dostala od KHL ujištění, že po skončení výluky hráči s platnými kontakty v zámoří nemohou v Evropě dál nastupovat. „A já předpokládám, že tuto dohodu budou všichni respektovat," uvedl zástupce komisionáře NHL Bill Daly.

Višňovského slova pochopitelně neunikla ani fanouškům Islanders. A pro slovenského obránce příliš pochopení neměli. „Pokud tady nechce být, pak ať skončíš v pekle," napsal jeden z nich na stránkách newsday.com. Další z příznivců byl ještě ostřejší. „Višňovský, jsi zbabělec. Tvoje výmluvy jsou chabé. Zůstaň v Rusku, ty komunisto!"

Kdy se celý spor vyřeší, zatím zůstává ve hvězdách. Jisté je jen to, že Višňovský v úterý oblékl dres Slovanu v zápase KHL s Čeljabinskem a jednou asistencí přispěl k výhře slovenského klubu 4:3 v prodloužení.

Reklama