Hlavní obsah

Vokoun: Za pět měsíců jsem chytat nezapomněl

Už neřeší, jestli odchytá 50 zápasů nebo dvacet, zda má zaručené místo jedničky nebo se s ním počítá jako s dvojkou. Tomáš Vokoun by ze všeho nejvíc chtěl získat trofej, na kterou stojí frontu třicet klubů NHL. Loni ve Washingtonu to nevyšlo, o Stanley Cup tak šestatřicetiletý dvojnásobný mistr světa bude usilovat po boku hvězdného tandemu Malkin, Crosby v dresu Tučňáků z Pittsburghu.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Brankář Tomáš Vokoun při přípravě Pittsburghu

Článek

Odpočítáváte už dny do začátku sezóny?

Já pořád věřil, že nepřijdeme o celý rok. Na ledě se teď cítím dobře. Navíc většina gólmanů NHL nikde nechytala, skoro pro všechny to bude stejné.

Takže neberete jako handicap, že jste po dobu výluky nenaskočil k jedinému zápasu?

Člověk za pět měsíců nezapomněl, co dělal celý život. Nemůžu zaručit, že začátek sezóny bude perfektní, ale přeju si, aby byl.

Je znát, že v Penguins hrají momentálně nejlepší hráči NHL?

Tohle je srovnatelné s Capitals, kde byli zase Ovečkin s Bäckströmem. Myslím, že hokej ve Washingtonu byl sledovaný podobně jako v Pittsburghu.

Popovídal jste si i s Markem-Andrém Fleurym, s nímž budete v dresu Tučňáků tvořit brankářskou dvojici?

My už si volali během podzimu. Marc je výborný kluk i gólman. Celkově to vypadá, že v kabině je dobrá parta, a když budeme vyhrávat, tak zažijeme i spoustu srandy.

Kolik jste toho před oficiálním startem kempu společně natrénovali?

Přiletěl jsem v úterý, tréninky byly jen neformální.

V Chicagu se hráči dokonce museli skládat, aby si zaplatili halu, kde by se mohli sklouznout. Jak je to v Pittsburghu?

Jakmile skončila výluka, okamžitě nám otevřeli kabinu, dostali jsme k dispozici ledovou plochu, maséry, kustody, ale samozřejmě to bylo bez trenérů.

Předloni jste zamířil do Washingtonu jako jednička. Přijal jste u Penguins roli druhého gólmana i fakt, že neodchytáte takovou porci utkání, na jakou jste byl zvyklý?

Věděl jsem, do čeho jdu. Už mi bude sedmatřicet a chtěl jsem jít do klubu, který bude vyhrávat a má šanci na Stanley Cup. Z osobního hlediska je mi jasné, že určitě nebudu tolik v brance, ale když se bude týmu dařit, tak budu spokojený.

Na podzim jste nebyl daleko od angažmá v rodných Karlových Varech, ale nakonec z toho sešlo. Proč vlastně?

Nějakou dobu jsme byli v kontaktu a pojistka by se nejspíš zaplatila. Ale zjistil jsem, že se nevztahuje na úplně všechny části mého těla (pousměje se). Byla by to pro mě i těžká osobní situace, protože po konci výluky bych musel rovnou do Pittsburghu. Takhle jsem mohl strávit vánoční svátky s rodinou.

Sledoval jste, jak se dařilo v extralize českým gólmanům z NHL? Michal Neuvirth a hlavně Ondřej Pavelec měli především ze začátku veliké problémy.

Sledoval jsem to a vzpomněl jsem si, že jsem něco podobného prožíval ve Znojmě v roce 2004. Lidi to tak nevidí, ale rozdíly mezi NHL a velkým ledem v extralize jsou pro gólmany veliké. Ondra pak ale skvěle chytal za nároďák a Michal se ve Spartě perfektně rozjel.

Ve Washingtonu jste byl bez rodiny, bude to stejné i v Pittsburghu?

Rodina zůstává na Floridě a budou za mnou létat. Proto jsem taky chtěl do týmu Východní konference, aby bylo místo mého angažmá v dosahu Floridy plus minus kolem dvou hodin. Děti tam chodí do školy a je nesmysl něco měnit kvůli tomu, že já někde chytám pár měsíců.

Našel jste si už bydlení?

Byl jsem se podívat, ale zatím hledám. Co mě ale nadchlo, to je nádherná aréna. Zázemí je asi nejlepší, co jsem kdy poznal.

Ze Spojených států chodí v posledních týdnech hrůzné zprávy o střelbě na školách. Nemáte teď o děti větší strach?

Je to strašné, nepochopitelné. Člověk by byl ale v absolutním bezpečí, jen kdyby vůbec nevycházel, a tak se nedá žít. Určité riziko je všude, na každém kroku, ale musíte se snažit ho minimalizovat.

Netajíte se tím, že po konci kariéry byste se chtěl natrvalo usídlit v Americe, neplánujete si také pořídit zbraň?

Nikdy jsem žádnou neměl a pořizovat si ji nebudu. Respektuju právo Američanů vlastnit zbraň zakotvené v ústavě. Ale myslím si, že prodej automatických zbraní by měl být zakázaný.

Martin Ručinský hned při své první sezóně za mořem byl svědkem loupežného přepadení, přihodilo se vám také za mořem něco podobného?

Když jsem začínal chytat na Floridě, jeli jsme se s rodinou podívat k moři a dostali jsme se k přepadení banky, odkud zloději stříleli na policajty ze samopalů a ti zase pálili po nich. Až když jsem to viděl ve zprávách, tak mi došlo, jak jsme byli blízko...

Vokounovy štace v NHL
Počet sezónZápasyVýhryÚspěšnostPrůměr gólůNuly
MONTREAL
1 (1996–1997)1071,4 %120
NASHVILLE
8 (1998–2007)38316191,1 %2,5821
FLORIDA
4 (2007–2011)24810192,3 %2,5323
WASHINGTON
1 (2011–2012)482591,7 %2,514

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články