Hlavní obsah

Kdo nechytí začátek, tomu ujede vlak, varuje Eliáš před začátkem zkrácené sezóny v NHL

Marek BurkertPrávo

Patřil k těm, co během výluky NHL neodehráli jediný zápas. Patrik Eliáš si po minulé sezóně, v níž to dotáhl mezi desítku nejproduktivnějších hráčů ligy a s New Jersey až do finále Stanley Cupu, potřeboval psychicky orazit. Věnoval se rodině, spoustu času trávil s dvouletou dcerou Sophií Gabriellou. „Malá teď bude hodně smutná, ale já musím do práce,“ tvrdí šestatřicetiletý tahoun Devils.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Šťastný start! Patriku Eliášovi elán v přípravě s New Jersey Devils nechybí...

Článek

Na hokej se ale těšíte, ne?

Jistě, už to máme za pár. U nás nejsou přípravné kempy tak ostré jako jinde, vedení je hodně opatrné, což je dobře. Bude to konečně něco jiného než si zahrát po tréninku na dvacet minut bílí proti červeným. Teď ještě musíme dostat do hlav náš herní systém, takže ty poslední dny jsme měli i hodně videa. Ale kádr se moc nezměnil, s tím by neměl být problém.

Budou mít hokejisté, co jsou rozehraní z Evropy nebo z farmy, výhodu?

Může to tak být. Budou zvyklí na zápasové tempo, což je něco jiného než bruslit na tréninku. V kempu je ale třeba se trochu krotit, nelítat všude, nebláznit. To jsem se za ta léta v Americe naučil.

Přesto, nelitujete, že jste si na podzim nezahrál v extralize? Nabídka Sparty, a nejen její, ležela na stole.

Po té dlouhé sezóně jsem necítil chuť do hokeje. A nebylo by vůči Spartě fér se v tomhle stavu někam hrnout. Samozřejmě, do tempa bych se dostal, ale i po té zkušenosti, co jsem udělal před osmi lety (Eliáš nejprve hájil v extralize barvy Znojma, při angažmá v Magnitogorsku pak onemocněl žloutenkou – pozn.), se mi do toho moc nechtělo.

Jaromír Jágr mluvil o tom, že klíčový bude ve zkrácené sezóně dobrý start. Souhlasíte?

Jistě. Kdo nechytí začátek, tomu ujede vlak. Proto bude od první chvíle důležité hrát týmově.

Všech 48 utkání základní části hrajete ve Východní konferenci, která je našlapaná ambiciózními týmy.

A k tomu v Atlantické divizi, která je možná tou nejnabitější ze všech – Rangers, Pittsburgh, Philadelphia... Ale loni jsme si dokázali, že když budeme dodržovat náš systém, můžeme porážet všechny týmy.

Podle programu budete mít pauzy mezi zápasy maximálně dvoudenní, ale čeká vás i spousta utkání ve dvou dnech po sobě. Jak se cítíte fyzicky?

Nohy to snad zvládnou, ale ta záda... Bude mi za chvíli sedmatřicet a musím se o sebe víc starat, věnovat se regeneraci, nepodceňovat spánek, který je při častém cestování moc důležitý. Záleží na každé individualitě, jak se s tím programem srovná. Jestli to moc nepřepálí a dostane se do pohody.

Berete následující půlrok i jako boj o nový kontrakt?

Já si myslím, že jako hráč už nemusím nikomu nic dokazovat. Lidé tady vědí, jaký jsem. Soustředím se na týmový úspěch. Pokud se bude dařit Devils, tak se to odrazí i na mých statistikách. Po sezóně může nastat zajímavá situace. Na New Jersey jsem si sice zvykl, ale můžu klidně podepsat i někde jinde...

V zámoří se to teď hemží předpověďmi a jedna z nich tvrdí, že během základní části nasbíráte 36 kanadských bodů. Co vy na to?

Já bych to vzal! Vždycky je hezké udělat v průměru bod na zápas, což jsem bral v kariéře za svůj standard. Na druhou stranu je potřeba vidět, že nám odešli Parise se Sykim (Petrem Sýkorou) a jejich góly nebude lehké nahradit.

S odchodem Pariseho jste přišli i o kapitána. Nechtěl jste na dres zase céčko?

Pro mě to nehraje takovou roli. Roli kapitána už jsem zažil a kvůli trenérovi (Brentu Sutterovi) to tehdy nedopadlo moc dobře a zbyla z toho ve mně trochu pachuť.

Váš hlas je nicméně v kabině Ďáblů slyšet, naposled ve chvíli, kdy jste se podivoval, proč váš ruský spoluhráč Kovalčuk není na začátku tréninkového kempu.

Ono všechno, co se napíše, ale není do puntíku pravda. Já jsem řekl, že pokud máme být v určitou dobu v tréninkovém kempu, tak je správné, aby tam taky všichni byli. Pokud to nemají s vedením domluvené jinak, což jsme v tu chvíli ale nevěděli.

Pravdou ale je, že se Rusům z KHL do zámoří zrovna moc nechtělo. Myslíte, že je blízko doba, kdy ty největší ruské hvězdy v NHL už hrát nebudou?

Myslím, že kdyby Malkin, Ovečkin a další chtěli hrát v Rusku, tak to už dávno udělali. Není to jen o penězích. Roli hraje i životní styl. Ale nedivme se jim. Kdyby mi někdo nabídl peníze, jako mám tady, a k tomu mi řekl, že můžu hrát v Praze, tak o tom budu hodně přemýšlet.

Vašeho bývalého spoluhráče Gomeze Montreal vyplatil ze smlouvy, což je jedna z okolností, které přinesl podpis nové kolektivní smlouvy v NHL. Máte pocit, že výluka opravdu skončila vítězstvím hráčů?

To ukáže čas. Uvidíme, jaké budou výnosy ligy a kolik se bude hráčům nakonec strhávat, ale za sebe můžu říct, že jsem s prací, co pro nás odvedl vyjednavač Donald Fehr, spokojený. Měl stabilní názor, pro hráče vydupal dost. Nakonec se začíná hrát a to je hlavní.

Reklama