Hlavní obsah

Produktivitu NHL vede nečekaně Rakušan Vanek z Buffala

New York

Produktivitu zámořské hokejové ligy vede nečekaně Rakušan s českými předky Thomas Vanek. Útočník Buffala si připsal ve dvou utkáních zkrácené NHL šest bodů za dvě branky a čtyři asistence. Na druhém místě jsou se stejným počtem bodů Patrick Marleau ze San Jose a Daniel Winnik z Anaheimu. Ti zaznamenali ve dvou duelech pět bodů za čtyři góly a jednu přihrávku. Z Čechů se o devatenácté místo dělí Martin Erat z Nashvillu a Jaromír Jágr z Dallasu. Ti nasbírali ve třech utkáních čtyři body za dva góly a stejný počet asistencí.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Útočník Thomas Vanek v utkání s Torontem.

Článek

V tomto ročníku nastoupilo zatím 31 českých hokejistů. Na první starty čekají brankář Michal Neuvirth z Washingtonu a obránce Radek Martínek z New Yorku Islanders, kteří se zatím nedostali do sestavy. Dres Calgary teprve obléknou útočník Roman Červenka, který měl potíže s krevní sraženinou v noze, a další forvard Jiří Hudler, jenž opustil tým na začátku kempu kvůli úmrtí otce. Pro potíže s třísly se ještě neobjevil v dresu Detroitu zadák Jakub Kindl.

Na marodce je také útočník Rostislav Olesz z Chicaga a na farmách čekají na příležitost v prvním týmu obránci Michal Jordán v Charlotte (farma Caroliny), Radko Gudas v Syracuse (Tampa Bay), Adam Polášek v Chicagu Wolves (Vancouver) a útočníci Tomáš Vincour v Texasu (Dallas), Tomáš Kubalík ve Springfieldu (Columbus), Ondřej Palát v Syracuse (Tampa Bay), Dominik Uher ve Wilkes-Barre/Scranton (Pittsburgh) a Andrej Nestrašil s brankářem Petrem Mrázkem v Grand Rapids (Detroit).

Jako volní hráči zůstávají bez smlouvy obránce Pavel Kubina (naposledy Philadelphia), útočníci Radek Dvořák (Dallas) a Petr Sýkora (New Jersey). Počet českých hokejistů tak v této sezóně může zůstat nejnižší od ročníku 1997/98, kdy se jich v NHL představilo devětatřicet. Od té doby hrálo elitní severoamerickou ligu nejméně 42 Čechů v sezóně 2010/11, v minulém ročníku se představilo o jednoho zástupce z tuzemska více.

Kanadské bodování NHL:
1.Vanek(Buffalo)26(2+4)
2.Marleau(San Jose)25(4+1)
3.Winnik(Anaheim)25(4+1)
4.Hossa(Chicago)35(4+1)
5.St. Louis(Tampa Bay)35(3+2)
6.Tarasenko(St. Louis)35(3+2)
7.Couture(San Jose)25(2+3)
8.Conacher(Tampa Bay)35(2+3)
9.P. Kane(Chicago)35(2+3)
10.S. Koivu(Anaheim)25(1+4)
...19.Erat(Nashville)34(2+2)
Jágr(Dallas)34(2+2)
Brankáři:
Ondřej Pavelec (Winnipeg) odchytal ve třech zápasech 185 minut, inkasoval sedm branek, průměr má 2,27 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 92,9 procenta.
Tomáš Vokoun (Pittsburgh) odchytal v jednom zápase 60 minut, inkasoval tři branky, průměr má 3,00 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 91,2 procenta.

Reklama

Související témata: