Hlavní obsah

Kanaďan Ference se těší do Čech

CALGARY

Málokdy mají fanoušci první hokejové ligy možnost vidět v akci kanadského profesionála z NHL. Nyní se jim to splní, dres Českých Budějovic co nevidět oblékne obránce Andrew Ference, naposledy hráč Calgary Flames. Mladého, ale už zkušeného beka, zlákal na jih Čech brankář Roman Turek, jenž vypomůže mateřskému klubu v bojích o postup do extraligy.

Foto: www.evalu8.org

Andrew Ference si dokáže na ledě zjednat respekt.

Článek

Ference měl údajně nabídky i z Rakouska, Německa a Finska, kde ho za velké peníze lákala Tappara Tampere. On se ale přesto rozhodl okusit úroveň druhé nejvyšší české hokejové soutěže. Kromě Turka na tom měl podíl i fakt, že má vzdálené příbuzné na Slovensku a Ukrajině.

"Vždy jsem chtěl poznat tenhle kout světa," řekl Ference v rozhovoru pro Calgary Sun. "Hokej je tam hodně rozdílný, velké kluziště a spousta šikovných hráčů. Myslím, že je to pro mne dobrá výzva rozšířit si trochu obzory a věřím, že to prospěje i mé hře," dodal obránce, jenž je rád, že v týmu kromě Turka působí i další hráči z NHL Dvořák a Prospal.

"To je samozřejmě výborné. Jsou to skvělí útočníci, kteří umějí podržet puk," prokázal znalost nových spoluhráčů Ference, jenž má za sebou pět sezón v NHL v dresu Pittsburghu a Calgary. V posledních týdnech ale vinou stávky v NHL pomáhal trénovat juniorský tým v rodném městečku Canmore v kanadské Albertě.

S NHL to vypadá bledě

Šance na konec výluky v NHL jinak nevidí moc růžově. "Nejsem v tomhle směru velký optimista, ale nechci ještě NHL úplně odepsat. Pokud NHL nezačne, zůstanu v Čechách jak dlouho bude třeba. Když soutěž začne, dobrá, vrátím se zpátky," nedělá si starosti 25letý hokejista.

Ze situace v nejslavnější hokejové lize je ostatně docela ročarovaný. "Myslím, že vývoj v NHL nabral hrozivý směr. Pokud se rychle něco nestane, přijde NHL brzy o pověst nejlepší hokejové soutěže světa," dodal Ference, jenž by měl do Čech dorazit už tento týden.

Reklama

Související témata: