Hlavní obsah

Komisionář Bettman bude jednat s manažery klubů NHL

PRAHA

Otázky současné situace kolem výluky v zámořské hokejové NHL budou náplní čtvrteční schůzky komisionáře Garyho Bettmana s generálními manažery všech třiceti klubů. Jednání se uskuteční v New Yorku. Společný pracovní oběd by podle Bettmanova vyjádření měl sloužit pouze k výměně informací o novinkách, které přineslo jednání hráčské asociace NHLPA s hokejovými agenty 17. listopadu v Chicagu.

Foto: SPORT.cz s použitím REUTERS/Chip East a ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman (vlevo) a Bob Goodenow, šéf hráčské asociace. Ti dva se musejí dohodnout, aby soutěž začala.

Článek

Vzhledem k prohlubující se krizi a očekávanému rozhodnutí o osudu letošní sezony však bude jednání sledováno s maximální pozorností.

Slavná NHL má dlouhodobě finanční potíže a zástupci klubů, které za posledních deset let utrpěly podle Bettmana ztrátu 1,8 miliardy dolarů, chtějí zavést platová omezení pro hokejisty. To ale hráčská asociace kategoricky odmítá. Bettman odmítl návrh NHLPA na snížení platů hráčů o pět procent, podle něho by to ekonomickou situaci nijak nevyřešilo.

"Pokud hráčská asociace přijde s návrhem, smysluplným návrhem, jsme připraveni odpovídajícím způsobem reagovat. Pokud tomu tak ovšem nebude, necháme stav věcí takový, jaký je," reagoval pragmaticky na dotazy agentury AP šéf právního oddělení a viceprezident NHL Bill Daly.

Požadavky se stále diametrálně liší

Výluka NHL začala 15. září kvůli chybějící kolektivní smlouvě. Majitelé týmů se s hráčskou asociací NHLPA nedokázali domluvit na podmínkách nové a dohoda je podle všeho stále v nedohlednu. Požadavky obou táborů se totiž diametrálně liší a obě strany se k jednání naposledy sešly 9. září.

Přestože nový ročník měl původně odstartovat 13. října, výluka trvá k dnešku už 77 dnů a vynutila si zrušení kolem více než tří stovek zápasů a únorového Utkání hvězd v Atlantě. Téměř tři stovky hráčů si už našly angažmá v evropských ligách.

Čas tlačí obě strany. Přestože Bettman prozatím odmítl hovořit o 'nejzazším horizontu pro domluvu', obecně se předpokládá, že pokud nedojde v jednání k dramatickému obratu a k dohodě tak, aby soutěž mohla nejpozději v polovině ledna příštího roku začít, je letošní sezona NHL ztracená.

Daly varuje před časovou tísní

"Každým dnem se šance na vyřešení stávající situace snižuje, stále vzdálenější je možnost, že se hráči vrátí na led a ročník se rozeběhne. V takové časové tísni jsme ještě nebyli," připustil Daly varovně.

NHLPA na nedávné schůzce s hokejovými agenty v Chicagu deklarovala svoje jednotné stanovisko ve sporu s vedením NHL a vyjádřila připravenost vyplácet hokejistům finanční kompenzace. Vedení hráčské asociace má plán připravený na 24 měsíců, což by stálo až 175,2 milionu dolarů (více než čtyři miliardy korun).

Před deseti lety trvala stávka rovné 103 dny a liga se rozeběhla až v průběhu ledna 1995. Každý z týmů sehrál v základní části jen 48 utkání a finále Stanleyova poháru vrcholilo až na konci června.

Reklama