Hlavní obsah

Český brankář Mrázek z Detroitu se dnes dočká premiéry v NHL

Český hokejový brankář Petr Mrázek z Detroitu se v noci na pátek středoevropského času na ledě St. Louis dočká premiéry v NHL. Kouč Mike Babcock se rozhodl dát pauzu Jimmymu Howardovi, který v této sezóně zatím odchytal všech devět utkání Red Wings.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejový brankář Petr Mrázek.

Článek

Mrázek, jenž za týden oslaví dvacáté narozeniny, se po loňském startu na "bronzovém" mistrovství světa ve Švédsku a Finsku může těšit na další velký okamžik své kariéry. "Strašně moc se těším. Nečekal jsem, že se to povede tak rychle, ale nemůžu se dočkat dnešního večera. Budu se snažit udělat, co umím, abych pochytal všechny puky. Užiju si každou minutu na ledě," citoval Mrázka server nhl.com.

Detroit jej povolal v neděli z farmy v Grand Rapids, kam se naopak přesunul Tom McCollum. Ten předtím kryl záda Howardovi, protože Red Wings mají na marodce Jonase Gustavssona (třísla) a Joeya MacDonalda (záda). "Nemyslíme si, že by Howard mohl odchytat všech 48 zápasů, je lepší, aby si jeden zápas odpočinul. Potřebuje hlavně psychický odpočinek," uvedl Babcock.

Mrázek byl v nižší zámořské AHL vyhlášen nejlepším hráčem uplynulého týdne. Nejlepší gólman loňského MS hráčů do 20 let má v AHL z 25 utkání na kontě 16 výher. Drží si průměr 2,26 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 91,6 procent. Detroit jej draftoval v roce 2010 v pátém kole jako 141. hráče v pořadí.

Babcock je na jeho představení zvědavý, protože Mrázek je podle něj vítězný typ. "Zdá se, že ho nic nerozhází. A prostě vyhrává. Grand Rapids měli pět porážek než přišel, on pak všechno změnil," prohlásil kouč Detroitu.

Mrázek přišel po třech letech strávených v juniorské OHL v celku Ottawa 67's na farmu a nejdříve musel na tři zápasy zamířil ještě o kategorii níže od ECHL do Toleda.

Reklama

Související témata: