Hlavní obsah

Kolik lidí může říct, že v osmatřiceti ještě hrají NHL, ptá se veterán Columbusu Prospal

Praha

Jeho o tři roky mladší kamarád Radek Dvořák v této sezóně už zakotvil ve Švýcarsku, Václav Prospal se však dál prohání po kluzištích NHL. „Strašně si toho vážím, že můžu pořád hrát nejlepší ligu světa. Teď jen, aby se nám taky začalo trochu víc dařit,“ přeje si osmatřicetiletý útočník Columbusu, který rozhodl půl minuty před koncem třetí třetiny o výhře nad Detroitem.

Foto: Chris Carlson, ČTK/AP

Václav Prospal z Columbusu se raduje z branky.

Článek

V  tabulce jste ale, dalo by se říct už tradičně, na dně Západní konference NHL. Jak se s tím srovnáváte?

Nic příjemného to zrovna není. Doma jsme teď odehráli výborný zápas proti San Jose, ale v Los Angeles nám utekl závěr, to samé proti Phoenixu a v Anaheimu. Není od věci si o těch porážkách trošku popřemýšlet, ovšem program je tak našlapaný, že to musíme rychle hodit za hlavu.

Ve Phoenixu jste dvakrát inkasovali z hokejky vašeho budějovického spoluhráče Martina Hanzala. Co jste mu na to po zápase řekl?

Ani jsem mu nemohl vynadat, protože se na mě s prominutím vyprdnul. Čekal jsem na něj u šatny a on ani nevylezl (směje se). Hanzi s Radimem Vrbatou jsou ale důvodem, proč se Phoenixu začalo v poslední době zase dařit. Hlavně Hanzi je táhne nahoru.

Když jste šel do Columbusu, lákalo vás hrát s ikonou Blue Jackets Rickem Nashem. Ten byl ale vytrejdován do New York Rangers. Jak to zamávalo s týmem?

Byl tu i Jeff Carter, který skončil v Los Angeles, ale teď se bez těch větších hvězd v útoku musíme obejít. Na jednu stranu to mužstvo semkne k větší bojovnosti, na druhou je škoda, že chybí střelec, který nasázel třicet čtyřicet gólů za sezónu. Občas by se hodilo, aby to člověk dvakrát za zápas přihrál klukovi, který se dokáže trefit.

Dubinskému s Anisimovem, kteří přišli místo Nashe, tahle vlastnost asi chybí, co?

Protože jsou to typově úplně jiní hráči. Jen proto, že je klub vyměnil za Ricka, nejde říct: tak a teď budete dávat góly místo něj. Jsou to kluci s perspektivou, hlavně Dubinsky je hráč, proti kterému se strašně obtížně hraje, je dobrý na buly, perfektně brání.

Hokejistu, který by byl tváří organizace, teď ale Columbus postrádá, nebo ne?

To je otázka na náš management. Ale třeba v obraně je tu Jack Johnson a další kluci, co mají dlouholeté kontrakty. Některá rozhodnutí, s nimiž se klub potýká, také padla za minulého vedení. Jenže ke změnám, jak jsme byli svědky právě my, může dojít ze dne na den.

Mezi kluby NHL jste teď díky příchodu manažera Kekäläinena raritou. Myslíte, že může nastat v Columbusu finská invaze, podobně jako když Ivan Hlinka trénoval Pittsburgh a do klubu se začali hrnout Češi?

V době, kdy jsem začínal, tak vás mohli vyměnit bez mrknutí oka. Kvůli platovým stropům už je to ale všechno trochu jinak. Je jasné, že nový člověk ve vedení si budě chtít přivést nové lidi, ale myslím si, že teď spíš budou sledovat stávající hráče, vytipovávat si posily a v létě se pak nějaké změny udějí.

Při výluce jste se představil v dresu Českých Budějovic, cítíte, že vám to pomohlo?

Nedovedu si představit, že bych skočil rovnou do NHL. Spíš jsem zklamaný, jak mi to zatím jde. Nebo spíš nejde. Abych se připravil na sezónu, tak jsem nechal rodinu tři měsíce ve Státech, byl jsem sám na Hluboké a myslel si, jak se doma rozehraju. Ale zatím to není ono.

Přitom máte zápasy, v nichž jste zazářil. Třeba, když jste díky vašemu gólu porazili Dallas. Prožíváte nějak víc tyhle souboje s Jaromírem Jágrem? Ještě vás dva čekají.

Jarda Jágr je nejlepší český hráč všech dob a stačilo se podívat na statistiky, které měl v extralize, aby člověk pochopil všechno to šílenství, co se kolem něj doma dělo. Jenže já se nemůžu upínat na to, že někdy příští měsíc budu hrát proti Jágrovi a třeba mi to tam zase spadne. Musím to brát jak každý jiný zápas. Nedá se nic dělat.

Z NHL už zmizeli dřív neodmyslitelní hráči, jako jsou Pavel Kubina, Petr Sýkora nebo i váš dlouholetý kamarád Radek Dvořák, kteří teď působí ve Švýcarsku. Berete svoji letošní misi s Columbusem jako poslední zámořskou sezónu?

Já si strašně vážím, že můžu NHL pořád hrát. Když si vezmete, kolik je mi let. Kolik lidí může říct, že v osmatřiceti ještě hrají NHL... Zároveň bych tu práci ale chtěl nějak pořádně dokončit. Dávat víc gólů, abychom se prali o play off.

Česká veteránská legie v NHL
Jaromír Jágr (Dallas) 41 let - 19. sezóna
Roman Hamrlík (Washington) 38 let, 10 měsíců - 21. sezóna
Václav Prospal (Columbus) 38 let - 16. sezóna
Milan Hejduk (Colorado) 37 let - 14. sezóna
Patrik Eliáš (New Jersey) 36 let 10 měsíců - 17. sezóna
Tomáš Vokoun (Pittsburgh) 36 let, 7 měsíců - 15. sezóna
Filip Kuba (Florida) 36 let, 1 měsíc - 14. sezóna
Marek Židlický (New Jersey) 36 let - 10. sezóna

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články