Hlavní obsah

Hráči navrhli NHL snížení svých platů, uvidí se v úterý

NEW YORK

Hráčská asociace hokejové NHL nabídla majitelům klubů okamžité snížení platů hokejistů o 24 procent. Hráči tento návrh předložili na čtvrteční schůzce s představiteli soutěže, která měla přinést řešení v otázce její už tři měsíce trvající výluky. Zástupci NHL oznámili, že návrh prozkoumají a odpoví na něj příští úterý na jednání v Torontu nebo New Yorku.

Článek

Návrh předpokládá "okamžité snížení hodnoty všech současných hráčských smluv," řekl na tiskové konferenci ředitel hráčské asociace NHLPA Bob Goodenow. "Ihned se tak dramaticky sníží základ pro jednání o nových smlouvách a přinese to i řadu systémových změn ve všech odvozených bodech obsažených v kolektivní smlouvě," uvedl Goodenow.

Snížení smluv by mělo klubům ušetřit v příštích třech letech více než půl miliardy dolarů. Návrh obsahuje také změnu v arbitrážním řízení a stanovení limitu základní smlouvy na 850 000 dolarů.

Jak dopadne celý spor?
Hlasujte v anketě na konci článku

Komisionář NHL Gary Bettman v prohlášení označil za důležité, že hráči uznali ekonomickou situaci NHL. Zopakoval, že je třeba se zaměřit na celkové systémové řešení a na dlouhodobé potřeby a ozdravení soutěže.

Návrh hráčů neobsahuje klíčový požadavek majitelů klubů na stanovení platového stropu. Unie místo toho nabídla vyšší takzvanou daň z přepychu, která má činit až 60 procent z celkových výdajů na platy hokejistů. Bettman to ovšem lakonicky komentoval slovy: "V daň z přepychu nevěřím."

Manažeři stále opakují: Platový strop

Podle Bettmana kluby přišly za posledních deset let o více než 1,8 miliardy dolarů. Manažeři nebudou souhlasit s dohodou, pokud nebude obsahovat vztah mezi příjmy a platy, řekl. Tato formulace znamená jinými slovy platový strop.

Majitelé oznámili, že v sezóně 2002-2003 ztratili 273 miliónů dolarů a dalších 224 miliónů loni. Studie zadaná představiteli NHL zjistila, že tři čtvrtiny veškerých příjmů padnou na platy hráčů.

Vztahy mezi hráči a majiteli klubů se řídí kolektivní smlouvou z roku 1995, která byla přijatá po výluce trvající 103 dny. Od té doby byla smlouva dvakrát prodloužená.

Musí se rozhodnout do poloviny ledna

Zástupci soutěže a hráčské asociace se ve čtvrtek v Torontu sešli na popud NHLPA poprvé od 9. září. Tehdy skončila krachem rozhodující schůzka a o týden později majitelé klubů vyhlásili výluku. Pokud by měla NHL alespoň ve zkrácené formě začít, muselo by se tak stát v polovině ledna. K rozběhnutí ligy je potřeba zhruba 45 dnů.

Výluka trvá už 86 dnů. V okamžiku, kdy zástupci obou stran usedli ke stolu, stoupl počet zrušených zápasů sezony na 372.

Reklama