Hlavní obsah

Vokoun se před rodinou nevyznamenal. Popral se a zápas na Floridě nedochytal

Sunrise/Praha

Měl to být pro Tomáše Vokouna slavnostní večer, ale změnil se skoro v tryznu. Před zraky rodiny byl český gólman Pittsburghu na ledě Floridy střídán, když se ještě předtím stačil poprat se slovenským střelcem hattricku Tomášem Kopeckým.

Foto: Luis M. Alvarez, ČTK/AP

Slovák Tomáš Kopecký z Floridy stíní před brankářem Pittsburghu Tomášem Vokounem.

Článek

Štaci v Pittsburghu absolvuje Vokoun bez svých blízkých, kteří zůstali právě na Floridě, kde šestatřicetiletý brankář odchytal čtyři sezóny. „Dcery tam chodí do školy, mají tam kamarádky. Jen proto, že někde půl roku chytám, nemělo cenu rodinu stěhovat," řekl Vokoun Právu před startem sezóny.

Zápas s Panthers bral jako výjimečnou možnost ukázat se v nejlepším světle. Přání ale zůstalo nevyslyšeno. Když v polovině druhé třetiny inkasoval dvakrát během 31 vteřin, poslal kouč Pittsburghu Dan Bylsma mezi tyče Fleuryho. „Potřebovali jsme změnu, nebylo to tím, že by Tomáš chytal špatně, nezvládali jsme ale hru v oslabení," tvrdil Bylsma.

Vokoun však po druhém gólu dokonce napadl na zemi ležícího střelce Kopeckého, načež se rozjela hromadná potyčka. Pittsburgh bez českého brankáře ještě do konce druhé třetiny srovnal na 4:4, ale pak dal floridský Tomáš Fleischmann svůj stý gól v NHL a Kopecký trefou o mantinel dovršil první hattrick kariéry. Vokounovy statistiky se mezitím pohoršily na 3,26 obdrženého gólu na zápas a procentuální úspěšnost 89,1.

Reklama

Související témata: