Hlavní obsah

Kompromis v NHL opět nenalezen, výluka trvá dál

Úterní schůzka vedení zámořské NHL a zástupců hráčské asociace NHLPA v Torontu nepřinesla kýžený kompromis, jenž by vedl k ukončení výluky soutěže. Ani v jednom z nesvářených táborů se nenašla vůle k souhlasu s návrhem protistrany a start neprestižnější hokejové soutěže světa je i nadále v nedohlednu.

Článek

Jednání trvalo tři a půl hodiny. Vedení NHL nejprve během hodinové prezentace představilo vlastní plán, jak se vypořádat s neúnosnými výdaji, čímž potvrdilo svůj nesouhlas s návrhem NHLPA.

Ta minulý týden přišla s nápadem snížit platy hráčů o 24 procent. Zástupci hráčské asociace se po dvouapůlhodinové poradě rozhodli setkání ukončit, protože vedení soutěže stále trvalo na zavedení platových stropů.

Na žádné další schůzce se vyjednávači nedomluvili. Výluka v zámořské lize trvá už 90 dnů a zrušeno bylo 414 zápasů. Podle některých hlasů byla torontská jednání poslední nadějí na záchranu této sezóny NHL.

Představy se trochu přiblížily

"Jednomyslně jsme se shodli, že návrh hráčské asociace není vyhovující," řekl na tiskové konferenci po úterní schůzce vrchní komisionář NHL Gary Bettman. "Je dramatický ve svém okamžitém, krátkodobém dopadu, ale systémově by byl osudovou chybou," prohlásil.

Bettman však tvrdí, že stanoviska obou stran nejsou zase tak vzdálená. "Návrh asociace na snížení platů byl skvělým začátkem. Teď se musíme dohodnout a navést systém správným směrem," dodal.

Vedení NHL podle něj navrhlo, aby výdaje na platy hráčů odrážely ekonomickou situaci z minulého ročníku. Klubové rozpočty na mzdy by se tak pohybovaly mezi 34,6 až 38,6 miliónu dolarů. Přitom například Jaromír Jágr v předchozí sezoně vydělal sám jedenáct miliónů dolarů.

Reklama