Hlavní obsah

O osudu NHL se rozhodne 14. ledna

Konečný verdikt o osudu tohoto ročníku hokejové NHL by měl padnout v pátek 14. ledna. Na tento den svolal šéf zámořské soutěže Garry Bettman zasedání Rady guvernérů a očekává se, že na schůzce oznámí zrušení sezony, protože se majitelé klubů a zástupci hráčské asociace NHLPA zatím nedohodli na nové podobě kolektivní smlouvy.

Foto: SPORT.cz s použitím REUTERS/Chip East a ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman (vlevo) a Bob Goodenow, šéf hráčské asociace. Ti dva se musejí dohodnout, aby soutěž začala.

Článek

Výluka trvá již 98 dnů, ke středečnímu dni bylo odvoláno 470 zápasů včetně Utkání hvězd. Pokud slavná soutěž nezačne, bude NHL první severoamerickou ligou, která ztratí celý ročník kvůli pracovním sporům. Naposledy se majitelé klubů a zástupci hráčské asociace sešli 14. prosince, ale dohody opět nedosáhli.

Na zasedání Rady guvernérů v polovině ledna může komisionář soutěže Bettman požádat o souhlas, aby zrušil i zbytek sezóny 2004/05. Vedení NHL odmítá schůzku prezentovat jako klíčovou o budoucnosti sezóny a upozorňuje na to, že ve středu sice bylo určeno datum schůzky, nikoli však její program. Vyhlášení termínu proto podle zámořských komentátorů může posloužit jako nátlak na hráčskou asociaci.

"Nechci spekulovat o tom, jaký bude program jednání, protože do 14. ledna ještě chybějí tři týdny. Do té doby se může stát ještě spousta věcí," řekl výkonný viceprezident NHL Bill Daly. Podle něj je potřeba seznámit Radu s nejnovějším vývojem situace, protože se formálně nesešla od 15. září. Vyjednávači NHLPA nově naplánovanou schůzku ligového vedení nekomentovali.

Naposledy přišli hokejisté s nabídkou snížení svých platů o 24 procent, vedení soutěže to však v minulém týdnu odmítlo. Představitelé ligy pak neuspěli s protinávrhem obsahujícím zavedení platového stropu, na který nechtějí hráči v žádném případě přistoupit. Termín dalšího společného jednání nebyl stanoven.

Aby se mohl odehrát nový ročník NHL, musel by začít kolem 15. ledna. Na rozběhnutí obrovského kolosu je potřeba více než měsíc času. Při minulé výluce před deseti lety našly znesvářené strany řešení krizové situace 11. ledna a hrát se začalo o deset dní později. Stihla se tak odehrát alespoň polovina sezóny, každý z klubů pak podle zhuštěného rozpisu absolvoval 48 utkání.

Reklama