Hlavní obsah

Fandové v Kanadě truchlí, místo hokeje jim musí stačit lakros

TORONTO

Smutno bude o Vánocích v mnoha kanadských domácnostech. Tradiční dárek v kolébce ledního hokeje, vstupenky na zápasy kanadsko-americké NHL, fanoušci letos pod stromečkem nenajdou. Nejlepší hokejovou ligu světa paralyzovala výluka trvající už téměř sto dní a řešení situace stále není na obzoru.

Článek

"Celý rok jsem byl hodný. Bohužel, na utkání Leafs se asi jen tak nepodívám," posteskl si John Turner, dlouholetý fanoušek celku Toronto Maple Leafs.

V hokejem posedlé Kanadě je současná výluka v NHL téměř národní tragédií. Zápasy nižší AHL, juniorské soutěže, nadcházející světový juniroský šampionát v amerických městech Grand Forks a Thief River Falls ani lakros či curling, další oblíbené kanadské sportovní aktivity, nemohou souboje nejlepších hokejistů planety nahradit.

Trpí i prodejci hokejového vybavení a majitelé barů a restaurací, jejichž provozovny zejí prázdnotou. Situace došla dokonce tak daleko, že tématu opětovného rozběhnutí NHL se při jednání krátce dotkli i kanadský ministerský předseda Paul Martin s americkým prezidentem Georgem W. Bushem během nedávné návštěvy hlavy USA v Kanadě.

Přenosy ze Švédska?

Jedna kanadská televizní společnost uvažuje o tom, že po Novém roce začne vysílat přenosy ze švédské Elitserien, kde působí řada hvězd NHL. Kanadský pivovar zase přizpůsobil výluce v NHL svoji reklamní kampaň. Několik utrápeně se tvářících a slzících chlapíků v ní paroduje letitý hit zpěváka Boy George "Do you really want to hurt me?" (Opravdu mně chceš ublížit?).

Liga je dlouhodobě ve ztrátě a vyhlídky na brzkou dohodu ohledně podoby nové kolektivní smlouvy jsou mizivé. Naopak, stále více se spekuluje o tom, že letošní sezóna bude patrně zrušena.

Vedení NHL minulý týden odmítlo návrh hráčské asociace NHLPA, v němž hokejisté nabídli snížení svých platů o 24 procent, tedy úsporu více než půl miliardy dolarů. Představitelé ligy pak neuspěli s protinávrhem obsahujícím zavedení platového stropu, na který hráči nechtějí v žádném případě přistoupit.

Šéf zámořské soutěže Gary Bettman svolal na 14. ledna do New Yorku zasedání Rady guvernérů. Očekává se, že na schůzce oznámí definitivní zrušení sezóny.

Reklama

Související témata: