Hlavní obsah

Jágr a tisící asistence, hala burácela! Myslel jsem, že se v NHL neprosadím, přiznal hrdina večera

Dallas/Praha
Aktualizováno

Historicky nejúspěšnější český hokejista Jaromír Jágr dosáhl při výhře svého Dallasu nad Minnesotou další mety. Asistencí na gól spoluhráče Benna se v počtu přihrávek v základní části zámořské NHL dostal na číslo 1000. Forvardovi Stars aplaudovala celá hala, jak je ale u Jágra zvykem, nenechal se strhnout a k dosaženému milníku se vyjádřil se vší pokorou. Důležité vítězství 5:3 dostalo Dallas na dosah play off.

Foto: Sport.cz

Jágr se chlubí s pukem, který mu zajistil bod za přihrávku číslo 1000.

Článek
Fotogalerie

Jaromír Jágr v NHL nasbíral celkově už 1679 bodů, což mu zaručuje osmé místo v historických tabulkách kanadského bodování. V počtu asistencí je Jágr s rovnou tisícovkou na 12. místě za Joem Sakicem.

„Když jsem začínal, nikdy jsem o asistencích a bodech nepřemýšlel, byl jsem hlavně rád, že můžu v NHL hrát," řekla česká ‚osmašedesátka' o svých začátcích v sezóně 1990/91.

„Po svém příchodu jsem myslel, že nemám šanci se tady prosadit, liga byla hodně kvalitní a pro mě velmi tvrdá. Stále jsem na sobě ale poctivě pracoval a kolem sebe jsem měl spoustu dobrých hráčů, kteří mi předvedli, jak hokejově růst. Měl jsem docela štěstí," dodává Jágr skromně o náročném startu v dresu týmu Pittsburgh Penguins.

Dvanáctka nejlepších nahrávačů NHL
1. Wayne Gretzky1487 zápasů/1963 asistencí
2. Ron Francis1731/1249
3. Mark Messier1756/1193
4. Ray Bourque1612/1169
5. Paul Coffey1409/1135
6. Adam Oates1337/1079
7. Steve Yzerman1514/1063
8. Gordie Howe1767/1049
9. Marcel Dionne1348/1040
10. Mario Lemieux915/1033
11. Joe Sakic1378/1016
12. Jaromír Jágr1378/1000

Po skvělém začátku „mikrospánek" ve druhé třetině

Dallas do utkání proti Minnesotě vstoupil se vší parádou. Už v páté minutě se trefil veterán Ray Whitney, který spolu s Jágrem před sezónou posílil útočné linie Stars. Záhy dorážel puk za záda brankáře Matta Hacketta Tomáš Vincour, a už to bylo 2:0 pro texaské mužstvo. Wild ale ještě do konce první třetiny snížili a vyrovnat se jim podařilo na konci druhé části zásluhou Jareda Spurgeona.

Dlouho se však Minnesota ze srovnání skóre netěšila. Zaspala totiž začátek závěrečné periody, kdy se po střele z mezikruží nejprve prosadil Eric Cole, čímž poslal Stars do vedení 3:2. Krátce nato využil po Jágrově přihrávce dvojnásobnou převahu Jamie Benn. Dallas nakonec vyhrál 5:3.

"Nedovedl jsem si vůbec představit, v kolika ohledech dokáže týmu přispět, jak důležitou součástí pro nás je. Jasně, na ledě je skvělý, jeden z nejlepších v historii, ale na mužstvo má navíc ohromný vliv jeho jistota,  neobyčejná touha a vůle po vítězství, charakter," vyseknul Jágrovi poklonu kouč Dallasu Glen Gulutzan. "Viděli jste to dnes večer sami. Dosáhne tisící asistence, hala je na nohou, a on si jen jede plácnout se spoluhráči na oslavu gólu jako obvykle."

Stars se přiblížili postupové osmičce

„Bylo to pro nás na cestě mezi nejlepší osmičku důležité vítězství. Byli jsme soustředění na svou hru od úvodních minut a hráli jsme s větší zarputilostí než posledně proti Minnesotě. Využili jsme i pár přesilovek (celkem tři - pozn. red.), což nám v předešlém utkání ve třetí třetině chybělo," řekl trenér Dallasu.

Minnesota v předchozím střetnutí rozstřílela Dallas 7:4. Slabou náplastí na smutek z prohry byl pro Jágra gól, který v zápase vsítil. Po páteční výhře 5:3 se však český forvard může ze svého bodu za tisící asistenci s klidným svědomím radovat. Mimo to, Dallas se po vítězství dostal na dostřel St. Louis, které je v Západní konferenci osmé a drží poslední postupovou příčku pro play off. Stars na Blues ztrácejí už jen bod.

Reklama

Související témata: