Hlavní obsah

Pro Jágra byl Dallas ideální. Nedovedu si představit, jakou bude mít roli v Bostonu, říká Lener

Praha

Přestup českého hokejisty Jaromíra Jágra z Dallasu do Bostonu vyvolal velký rozruch a také spousty dohadů o tom, jak se legendě NHL bude v dresu Medvědů dařit. To si netroufá odhadnout ani svazový šéftrenér Slavomír Lener. Podle něj přichází Jágr o výsostné postavení, které ve Stars měl a o nějž bude muset v Bostonu v tvrdší konkurenci teprve bojovat. Umí si ho však představit v elitním útoku po boku Davida Krejčího.

Foto: Sport.cz

Jágr se chlubí s pukem, který Jágrovi zajistil bod za přihrávku číslo 1000.

Článek

"Osobně si myslím, že Dallas pro něho byl perfektním týmem. Měl tam svůj klid a byl tam hvězdou. Hráčem, o kterého se tým opíral. Přijde teď do jiného mužstva, v němž si nedovedu představit, jakou tam asi dostane roli," řekl Lener.

"Pokud to bude na prvních dvou pětkách, zůstane na pozici lídra a bude to dobré. Ale pokud by se na led dostal třeba jen na 13 až 15 minut, to by pro něho bylo asi minus, mohl by mít problém najít ten správný rytmus. Nevím samozřejmě, jaké mají Bruins záměry, ale jestli pro něho najdou ten čas a prostor na ledě, jako měl v Dallasu, bude to fungovat," věřil Lener.

Stanley Cup obrovskou motivací

Sám se domnívá, že hnacím motorem může být pro jednačtyřicetiletého veterána nyní i možnost dosáhnout na sklonku kariéry v zámoří ještě znovu na Stanleyův pohár, který zvedl nad hlavu hned v prvních dvou sezónách po příchodu do Pittsburghu v letech 1991 a 1992. Jak však Jágr připustil, tehdy ještě obrovský úspěch nedokázal tolik docenit a náležitě si ho vychutnat.

"Ta vize toho, že může získat Stanley Cup, to pro něho určitě může být obrovská motivace. Stejně tak možnost být opět lídrem týmu. Dallas se mu určitě neopouští snadno. Odchází z místa, kde je ctěn, uznáván a obdivován. Ta vize vyhrát nebo patřit k lídrům to však může zmírnit a možná i přebít," uvedl Lener.

V Bostonu se tato vize může naplnit, přestože favorité to v play off NHL mívají obtížné. "Boston určitě patří mezi favority, možná právě hledali dalšího zkušeného lídra, protože jinak tam je spousta kvalitní mladých hráčů," přemítal Lener. "Osobně znám trenéra Bostonu (Claude Julien), je tam velice profesionální vedení týmu a skvělé zázemí," připomněl.

Krejčí může vedle Jágra povyrůst

Jágr během kariéry netajil, že není snadné pro něho najít centra, který mu herně vyhovuje. V Bostonu se potká s českým centrem Krejčím a Lener si jejich spolupráci dovede představit. "Určitě se to nabízí, že by spolu vytvořili jeden útok a David mohl vedle Jardy zase o něco povyrůst. Posunulo by ho to zase o něco dál, do kategorie superhvězd," tvrdí Lener.

Možné by to podle něho bylo třeba s nějakým hodně důrazným hráčem na druhém křídle. "Myslím, že by to byla vynikající lajna. David je ceněný jako jeden z nejlepších hráčů NHL, kteří umí vytvořit prostor pro ostatní hráče a i pod tlakem je přesně najít přihrávkou. Má skvělé periferní vidění, takže Jardu by určitě na tom ledě najít dokázal. Už by bylo pak jen na trenérovi, koho by dal k nim," doplnil Lener.

Výměna do Bostonu nijak nepřekvapila bývalého Jágrova osobního kouče Mariana Jelínka. "Bylo to trošičku očekávané, není to takové překvapení. Důvody ale neznám. Nevím, jestli to je signál, že play off už zabalili a Boston naopak má šanci. Co je ale pravda, že Jarda vždy říkal, že by tam rád hrál, protože je tam malé hřiště a nemusí tolik bruslit," smál se Jelínek.

Jágr se tímto trejdem vrací opět do Východní konference, kde až do příchodu k Stars v NHL vždy působil. "Nebude to mít ale takový vliv, i když je pravda, že tam není cestování tak náročné," uvedl Jelínek, jenž by Jágrovi Stanley Cup moc přál. "Ale není Čech, kterému bych to nepřál," uzavřel Jelínek.

Reklama

Související témata: