Hlavní obsah

Boston očekává příchod legendy. Jako kluci jsme si lepili Jágra na zeď, vzpomínají Krejčí s Lucicem

Praha

Kruh se uzavřel. Když byli David Krejčí a Milan Lucic malí caparti, lepili si fotografie Jaromíra Jágra na zeď ve svých pokojíčcích a snili o tom, že jednou budou zářit ve slavné NHL stejně jako vlasatá hvězda. Dnes oba válí v první lajně bostonských Medvědů a se svým idolem se už tento týden potkají na ledě jako spoluhráči.

Foto: Sport.cz s použitím ČTK/AP a Fotobanka Profimedia

Útočníci Bostonu Bruins David Krejčí (vlevo) a Milan Lucic (uprostřed) se už těší na příchod Jaromíra Jágra.

Článek
Fotogalerie

V rámci vzpomínek na „dětství s Jágrem" se právě Lucic může pochlubit výjimečnou relikvií. Díky svému strýci Dannymu Kesovi, který se v sezóně 1998/99 potkal s českým útočníkem v dresu Pittsburghu, se mohl jako desetiletý hokejový nadšenec spolu se svými bratry se slavnou osmašedesátkou vyfotit ve Vancouveru.

„Kdyby mi tehdy v roce 1999 někdo řekl, že jednou budeme spoluhráči, měl bych ho za blázna. A ejhle, je to tady," poznamenal čtyřiadvacetiletý forvard po úterním potvrzení Jágrova trejdu z Dallasu do Bostonu.

Příchod jednačtyřicetiletého křídelníka jednoduše nemohl nikoho v Bostonu nechat chladným. „Jsem nadšený, pochopitelně. Jarda má obrovské jméno a mě nikdy nenapadlo, že bychom se mimo reprezentaci mohli sejít v jednom dresu. Pecka," líčil pro bostonský Herald Krejčí, který bez okolků přiznal, že plakáty s Jágrem byly přirozenou výzdobou jeho dětského pokoje.

„Když jsme byli kluci, bylo setkání s Jágrem neskutečným zážitkem. A podobný pocit mám nyní, když jsem se dozvěděl, že si s touhle legendou zahraji," líčil Lucic.

Kde najde česká legenda své místo?

Současně se ale rojí spekulace, jak kouč Claude Julien Jágra využije a kam jej v rámci útočných formací zařadí. „Určitě bude pro tým velkou posilou. Hledali jsme článek do fungujícího týmu, který pomůže hru pozvednout," dodal Lucic. „Neměli bychom to vnímat tak, že máme hráče Jaromírova kalibru a necháme to všechno na něm. To by nebylo fér. Musíme dál všichni hrát, jak nejlépe umíme a směrem k play off ještě přidat," poznamenal kapitán Medvědů Zdeno Chára.

"Hokej Jágr hraje už přes dvacet let, je to vynikající hráč, což stále dokazuje. Už v mládí byl pověstný svou extrémně tvrdou prací, a to platí i teď. Navíc chce pořád vítězit a hrát nejlépe, jak umí. Takže když máte v týmu hráče s jeho talentem, a navíc tvrdou prací, většinou nastávají dobré věci," doplňuje obrovitý slovenský bek, který si s Jágrem zahraje v jednom týmu vůbec poprvé.

Sám Julien zatím své plány s Jágrem neodtajnil. V úterý pouze vtipkoval s novináři, aby mu napsali své návrhy na složení útočných řad, z nichž vybere optimální sestavu pro čtvrteční domácí duel s New Jersey. Z příchodu olympijského šampióna z Nagana a dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru je však nadšený.

Julien: Nesmíme nechat všechno jen na Jágrovi

"Je to veterán, chce vyhrát další trofej a vždy byl pravým profesionálem. Proto nepředpokládáme, že by to v Bostonu mělo být jiné. Jágr je silný chlap, kterého je v blízkosti branky i v rohu kluziště těžké odstavit od puku. Vím, že má radost, že přichází k nám a i my jsme šťastní, že ho tu budeme mít. Cítím, že do naší organizace skvěle zapadne," citují oficiální stránky Bostonu Bruins kouče, který ale zároveň upozorňuje, že mužstvo nesmí spoléhat jen na Jágrovy schopnosti.

"Není pochyb o tom, že nám pomůže. A myslím, že tohle je to správné slovo. Jágr nám přichází pomoct, nikoliv nás zachraňovat. Toto si musí lidé uvědomit. Pořád je to skvělý hráč, ale pokud ho budeme na ledě jen pozorovat, nikam se neposuneme. Potřebujeme, abychom hráli lépe a Jágr nám k tomu zcela jistě v mnoha oblastech pomůže," tvrdí Julien.

Reklama