Hlavní obsah

Erata vyhnala z Nashvillu touha po zisku Stanleyova poháru

Washington

Touha po zisku Stanleyova poháru přivedla hokejového útočníka Martina Erata k rozhodnutí, že opustí po dlouhých letech Nashville a poprvé v NHL změní působiště. Jednatřicetiletého zlínského odchovance ve středu před uzávěrkou přestupů v NHL získal Washington. Erat však bude muset s týmem Capitals ještě v závěru základní části zabojovat, aby vůbec mohl na splnění snu pomýšlet v této sezóně.

Foto: Harrison Mcclary, Reuters

Martin Erat (vpravo) ještě v dresu Predátorů.

Článek

"Byl jsem v Nashvillu jedenáct let a je těžké opustit město, kde člověk žije tak dlouho. Ale jsem nadšený z té možnosti, že budu mít šanci bojovat o Stanleyův pohár," řekl Erat v rozhovoru pro deník The Washington Post. V týmu okolo ruské hvězdy Alexandra Ovečkina cítí větší šanci bojovat o nejvyšší příčky.

Aktuálně má Washington do play off o malinko dál než Nashville. Capitals jsou s 12 zápasy do konce ve Východní konferenci desátí o tři body za sedmými New York Rangers i osmým New Jersey. Nashville na stejné pozici v Západní konferenci před zbylými 11 duely má jen jednobodové manko na osmý Edmonton. "Prostě musíme udělat play off. Pak nezáleží, jestli jste první, nebo osmí. V play off se začíná od nuly," prohlásil Erat.

Druhý nejproduktivnější Predátor

V Nashvillu, který jej draftoval v roce 1999 v sedmém kole jako 191. hráče v pořadí, hrál od roku 2001. S 481 bodů za 163 branek a 318 asistencí z 723 zápasů je druhým nejproduktivnějším hráčem v historii Predators, kteří hrají NHL od roku 1998. Před ním je jen David Legwand.

Před sezónou 2008/09 si Nashville pojistil jeho služby novým sedmiletým kontraktem na 31,5 miliónu dolarů. Ten z Erata v této sezóně s příjmem 5,5 miliónu dolarů dělá nejlépe placeného českého hráče. Vicemistr světa z roku 2006 a majitel bronzu z loňského MS i z olympiády v Turíně ale požádal generálního manažera Davida Poilea o změnu prostředí.

Výměna za Filipa Forsberga

Vzdal se klauzule, že nemůže být vyměněn a Nashville jej poslal do Washingtonu spolu s centrem Michaelem Lattou výměnou za osmnáctiletého švédského útočníka Filipa Forsberga. "Predators jdou cestou omlazování kádru. Jsem starší hráč a nemůžu čekat sedm osm let na další šanci," sdělil Erat k vyhlídkám na úspěch v NHL.

S Nashvillem si v minulých dvou letech zahrál semifinále Západní konference, přesto cítí s Capitals větší šanci. Washington, který v minulých dvou sezónách skončil ve stejné fázi ve Východní konferenci, mu prý doporučil i obránce Roman Hamrlík. Ten působil ve Washingtonu od roku 2011, na začátku března byl vyměněn do Rangers.

K novému týmu se Erat připojí dnes a hned večer se může těšit na domácí premiéru proti New York Islanders. S kým nastoupí, vůbec neřeší. "Opravdu je mi jedno, jestli budu hrát vpravo, nebo vlevo, v první nebo třetí lajně. Chci prostě jen vyhrávat," dodal Erat.

Reklama

Související témata: