Hlavní obsah

Hokejisté z NHL o start na MS stojí. Na šampionát jich může dorazit až osm, mimo hru je jen Klesla, říká Lener

Martin KézrPrávo

Velmi dobré zprávy přivezl ze zámoří Slavomír Lener. Generální manažer hokejové reprezentace sledoval v rámci své inspekční cesty tři zápasy Západní konference a dostal příslib několika posil z NHL pro blížící se mistrovství světa ve Švédsku a Finsku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální manažer a šéftrenér reprezentace Slavomír Lener

Článek

„Viděl jsem v akci devět našich kluků, většinu dvakrát. Měl jsem příjemný pocit, že hráči o start v reprezentaci hodně stojí. Byl jsem i docela potěšený, jak hráli. Co jsem od nich čekal, to předvedli," řekl Lener, jenž předpokládá, že na šampionát může dorazit sedm až osm českých hráčů z NHL. „Sestavy si malujeme, jsou různé varianty, ale bude záležet i na tom, jak odehrajeme příští týden turnaj v Brně a koho bude trenér Hadamczik chtít," dodal.

Do obrany přicházejí v úvahu Šmíd i Zbyněk Michálek. „Oba předvedli stabilní výkony, jsou spolehliví a nedělají chyby," líčil Lener, jemuž se líbil i Hanzal. „Centr jeho typu by se nám hodil. Navíc jsou sehraní s Vrbatou, což může pro trenéra hrát roli," doplnil Lener. U Michálka i Vrbaty ale bude dost záležet na postoji klubu při výstupní zdravotní prohlídce.

Překvapil ho Hudler

„Červenka to má v Calgary hodně těžké, dostává málo prostoru. Když jsem ho viděl, hrál křídlo čtvrté lajny, ale pokud si má puk s kým narazit, jsou vidět jeho ofenzivní schopnosti," komentoval Lener, jehož tahem na branku překvapil Hudler. Další útočník Calgary Horák bude muset sezónu dohrát na farmě. „Navíc je letos atypická sezóna a není prostor takového mladého hráče prověřit," nepočítá Lener s jeho účastí na MS.

Tam nedorazí ani Klesla. „Téměř nehraje a potřebuje po sezóně doléčit zranění," řekl Lener, jenž má otazník i nad Hemským, který ze zdravotních důvodů nenastupuje. „Dává si týdenní pauzu. Ale bavili jsme se spolu a měl by začít hrát. Určitě by nám pomohl, jestli se ale uzdraví," podotkl Lener s tím, že prezident Edmontonu Lowe proti jeho startu nic nemá.

„Všem hráčům v zámoří jsem osobně říkal, že se kolem 22. dubna ozveme, abychom se domluvili, kdo skutečně přijede a komu máme objednat letenky do Stockholmu," prozradil Lener s tím, že přáním kouče je, aby všechny posily ze zámoří byly s mužstvem už 1. května večer při prvním tréninku v dějišti mistrovství.

Z NHL ve hře o MS
Šmíd
Hemský (oba Edmonton)
Z. Michálek
Vrbata
Hanzal (všichni Phoenix)
Červenka
Hudler (oba Calgary)
Kuba
Fleischmann (oba Florida)
Tlustý (Carolina)
Voráček (Philadelphia)

Reklama