Hlavní obsah

Moje role v Montrealu? Hrát úplně všechno, tvrdí Plekanec

Marek BurkertPrávo

V sobotu večer dával Tomáš Plekanec poslední gól Montrealu v základní části NHL a teď už se může chystat na klíčovou část sezóny – play off. Hokejisté Canadiens mají tentokrát obzvláštní motivaci: letos uplyne 20 let od chvíle, kdy jako poslední kanadský tým zvedli nad hlavu Stanley Cup, a jejich fanoušci věří, že opět nastal ten správný čas. V 1. kole vyřazovací části stojí Habs v cestě tým Ottawy s dalším českým forvardem Milanem Michálkem.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Tomáš Plekanec (uprostřed) asistoval v utkání proti Bostonu u jednoho gólu.

Článek

Od chvíle, kdy bylo rozhodnuto o vašem postupu do play off, jste ale v osmi zápasech uhráli pouze tři výhry. Vy sám jste výkony týmu dost kritizoval. Museli jste si v kabině trochu promluvit, abyste před play off nevypadli z tempa?

No, trošičku jsme si něco říct museli, protože jsme vážně nehráli dobře. Přestali jsme hrát hokej, s jakým jsme měli úspěch celou sezónu. Poslední tři zápasy už ale vypadaly líp, tak teď věříme, že se to ukáže i v play off.

Zkrácená sezóna přinesla řadu překvapení. New York Islanders se po šesti letech probili do play off, kam naopak nepostoupily ambiciózní týmy Philadelphie nebo New Jersey. Co vás osobně letos v NHL nejvíc zaskočilo?

Musím říct, že mě překvapila hlavně Ottawa, jak to zvládla bez nejlepších hráčů. Podstatnou část sezóny jí chyběli bek Karlsson, brankář Anderson, klíčový centr Spezza, taky Milan Michálek. Tady se zase ukázalo, že jenom jména nerozhodují. Důležité je poprat se o to na ledě, což Ottawa zvládla výborně.

Výkony Montrealu fanoušky před play off hodně navnadily. Pomohlo vám i to, že jste se utkávali pouze se soupeři z Východní konference a nemuseli jste nikam na dlouhé tripy?

Je pravda, že když jsme jezdili hrát během sezóny na Západ, tak se nám vážně moc nedařilo. Hlavně v Kanadě – Vancouver, Edmonton, Calgary. Já bych to ale zase nějak nepřeceňoval. Ta sezóna byla hodně specifická, ale pro všechny týmy stejná. My jsme se s tím vypořádali fakt dobře, za což jsme jen rádi. A hlavně jsme rádi, že sezóna není ve stejném duchu jako ta minulá.

Pokud se dostanete v play off dál, mohli byste narazit i na Boston a zahrát si proti Jaromíru Jágrovi. Co jste vůbec říkal na jeho přesun do týmu vašeho úhlavního rivala?

To asi nečekal nikdo, ani on sám ne. Ale takhle se to prostě vyvrbilo. Boston Džegra chtěl a hokejista hraje tam, kde je o něj největší zájem. To je jednoduché.

Překvapilo vás, jakou fazónu letos mají vaši kladenští kamarádi Jakub Voráček a Jiří Tlustý, kteří sázejí jeden gól za druhým?

Jsou to strašně talentovaní kluci, navíc kolem sebe oba měli výborné spoluhráče. S Jirkou jsem hrál na začátku sezóny v Kladně, takže o něm vím, že to je výborný hokejista, má velký talent. Já nejsem překvapený vůbec.

Jste hodně vyčerpaný z nabitého programu, kdy jste hráli skoro každý druhý den?

Já to musím zaklepat, ale fyzicky se cítím opravdu výborně. Když jsem viděl program, tak jsem se toho ne snad obával, ale věděl jsem, že bude hodně vyčerpávající. Určitě se našly zápasy, kdy jsem byl unavenější, i když to je vcelku normální. Bylo to hodně náročné, je to náročné a ještě to bude náročné, ale nestěžuju si.

Jste tedy spokojený i se svými bodovými výsledky, nebo jste cítil rezervy?

Moje role v týmu je hrát úplně všechno. Hrát dobře v obraně, v útoku, v oslabení, v přesilovkách. Nejsem hokejista, který by měl mít nějaké bodové hody, mám trošku jiné povinnosti. Naše lajna nastupovala většinou proti nejlepším útokům soupeřů. Na druhou stranu si nemyslím, že bodově bych na tom byl nějak zle, ale stejně to budu hodnotit až po play off. To je nejdůležitější.

Po příchodu Rydera z Dallasu se zdálo, že jste k sobě našel ideálního spoluhráče do útoku. Cítil jste to podobně?

Je to dobrý střelec a koncový hráč, který je hodně nebezpečný v útočné třetině. Prosazoval se v přesilovkách a dařilo se nám. Poslední zápas nás trenéři zase dali dohromady, tak chceme navázat na výsledky, jaké jsme měli po jeho příchodu z Dallasu.

Nechyběl jste na posledních dvou MS. Budete na dálku sledovat to letošní?

Budu fandit. Když budeme mít volno, tak se na nějaké zápasy i podívám. Zatím jsem s nikým z týmu nemluvil, ale s Tlusťochem (Jiřím Tlustým – pozn. red.) si určitě napíšeme.

Reklama

Související témata: