Hlavní obsah

Montreal - Ottawa 2:4Stav série 0:1V souboji českých hokejistů se radoval Michálek, Sobotka asistoval u druhé výhry St.Louis

Aktualizováno

Hokejisté Ottawy i s českým útočníkem Milanem Michálkem zvládli první zápas play off zámořské NHL a zvítězili na ledě Montrealu 4:2. V dresu Canadiens si připsal úspěšnou asistenci útočník Tomáš Plekanec. Washington doma přehrál New York Rangers 3:1, druhou výhru v play off si připsali hráči St.Louis, kteří porazili obhájce trofeje Los Angeles 2:1. U vítězné branky asistoval Vladimír Sobotka.

Foto: Sarah Conard, Reuters

Hokejisté Chris Stewart (vlevo), Vladimír Sobotka (17) a Roman Polák (46) slaví gól Barreta Jackmana (5) v duelu proti Los Angeles.

Článek
Fotogalerie

Ve Východní konferenci zahájili letošní vyřazovací část NHL vítězně hráči z hlavního města USA i Kanady. O výhru Senátorů se zasloužil především brankář Craig Anderson, který pochytal neuvěřitelných 48 z 50 střel hokejistů Montrealu. Americký brankář byl po zásluze vyhlášen první hvězdou utkání.

Už druhé vítězství nad obhájcem Stanley Cupu z Los Angeles si naopak připsali hokejisté St.Louis. I tentokrát byl zápas obou mužstev hodně vyrovnaný a Kings opět nedovedli duel do vítězného konce, přestože vedli od 10. minuty po teči Browna. Domácí hokejisté dokázali otočit utkání ve svůj prospěch, rozhodující trefu, na které se podílel asistencí i Vladimír Sobotka, vsítil 51 sekund před koncem řádné hrací doby bek Barret Jackman.

Brankář Los Angeles Quick znovu nešťastníkem

Český útočník stál u zrodu nenápadné akce. Ve středním pásmu přistrčil od pravého hrazení kotouč do jízdy Chrisu Stewartovi, jenž ho zavezl do útočné třetiny a přihrál Jackmanovi. Dvaatřicetiletý obránce zakončil protiútok tří proti třem střelou zápěstím nad lapačku Jonathana Quicka.

"Byl to šťastný gól. Pravděpodobně nečekal, že takhle vystřelím," komentoval Jackman rozhodující okamžik, který bral na sebe gólman soupeře. Nejužitečnější hráč minulého play off se i ve druhém utkání nechtěně podepsal pod výhru soupeře. V úvodním duelu Quick v prodloužení za brankou špatně rozehrál a padl z toho vítězný gól. "Měl jsem to chytit. I dnes to byla moje chyba. Podruhé za sebou. Musím se zlepšit," kál se.

Los Angeles při loňském tažení z osmého místa Západní konference těžilo z úspěchů venku, kde vyhrálo 10 z 11 duelů. Nyní ale úvodní dva ztratilo. "Můžeme si za to sami. Věděli jsme, s čím na nás vyrukují a nic z toho. Dnes to bylo z naší strany lepší, ale hráli jsme dobře jen dvě třetiny," řekl obránce Drew Doughty.

Naopak Detroit vyrovnal krok s Anaheimem, na jehož ledě zvítězil 5:4 v prodloužení. Utkání si hosté zbytečně zkomplikovali, neboť v závěrečných 13 minutách třetí třetiny promrhali vedení 4:1. Prodloužení ukončil v čase 61:21 gólem v přesilové hře Gustav Nyquist.

Ovečkin překonal Bondrův rekord

Svůj první gól v letošním play off si připsal ruský kanonýr Alexander Ovečkin, který zavelel k obratu domácího duelu proti NY Rangers. Jezdci sice po první třetině vedli, ale v 27. minutě se prosadil střelou zápěstím právě Ovečkin a na jeho trefy navázali ještě v druhé třetině Johansson s Chimerou. Ovečkin vstřelil za Washington svůj 31. gól v play off a překonal tím klubový rekord, který držel s Peterem Bondrou.

"Dali první gól, ale bylo to štěstím. Věděli jsme, že když budeme dodržovat náš systém, tak to můžeme otočit. Už v první třetině jsme měli šance, ale povedlo se nám to ve druhé," těšilo Ovečkina. Oba týmy se v play off střetávají počtvrté za posledních pět let, loni vyhráli Rangers v posledním možném duelu. "Každý zápas bude bitva. Rozhodně jim loňské vyřazení chceme vrátit," dodal ruský kanonýr.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 1. zápasy:
Montreal - Ottawa 2:4 (0:1, 2:0, 0:3)
Branky: 34. Bourque, 35. Gallagher (Plekanec) - 18. Karlsson, 44. Silfverberg, 46. Methot, 54. Latendresse. Střely na branku: 50:31. Diváci: 21.273.
Washington - NY Rangers 3:1 (0:1, 3:0, 0:0)
Branky: 27. Ovečkin, 35. Johansson, 36. Chimera - 17. Hägelin. Střely na branku: 30:36. Diváci: 18.506.
Západní konference - 2. zápasy:
St. Louis - Los Angeles 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)
Branky: 44. Berglund, 60. Jackman (Sobotka) - 10. D. Brown. Střely na branku: 25:29. Diváci: 18.681. Stav série: 2:0.
Anaheim - Detroit 4:5 v prodl. (0:2, 1:1, 3:1 - 0:1)
Branky: 31. S. Koivu, 48. Getzlaf, 53. Selänne, 58. Ryan - 22. a 41. Franzén, 1. Abdelkader, 5. Brunner, 62. Nyquist. Střely na branku: 32:32. Diváci: 17.182. Stav série: 1:1.

Reklama

Související témata: