Hlavní obsah

Na Vezinovu trofej kandidují Bobrovskij, Lundqvist a Niemi

New York

Švédský brankář Henrik Lundqvist z New Yorku Rangers má šanci obhájit Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL. V nominaci na ocenění, o kterém rozhodují generální manažeři všech 30 klubů slavné soutěže, je společně s Rusem Sergejem Bobrovským z Columbusu a Finem Anttim Niemim ze San Jose. Vůbec poprvé jsou mezi finalisty jen Evropané.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Henrik Lundqvist

Článek

Jednatřicetiletý Lundqvist se může stát po Dominiku Haškovi teprve druhým gólmanem ze starého kontinentu, který by dokázal obhájit Vezinovu trofej. Český gólman převzal cenu při působení v Buffalu v letech 1994 a 1995 a pak i třikrát v řadě v letech 1997 až 1999.

Ve zkrácené sezoně po výluce v NHL odchytal Lundqvist za Rangers 43 utkání a s 24 výhrami se dělil o prvenství s Niemim a Niklasem Bäckströmem z Minnesoty. Měl průměr 2,05 obdržené branky na zápas, úspěšnost zákroků 92,6 procenta a dvakrát udržel čisté konto.

O sedm let mladší Bobrovskij pomohl k tomu, že Columbus dlouho bojoval o naději na účast v play off. V souboji se Stevem Masonem si v novém působišti po příchodu z Philadelphie vybojoval pozici jedničky. V 38 zápasech si připsal 21 výher, byl v soutěži druhý s úspěšností zákroků 93,2 procenta a pátý s průměrem rovných dvou inkasovaných gólů na zápas.

Devětadvacetiletý Niemi si ve 43 zápasech udržel průměr 2,16 branky na utkání a s úspěšností 92,4 procenta skončil sedmý. Může se stát druhým Finem v historii, který by na trofej dosáhl. V roce 2006 ji získal Miikka Kiprusoff z Calgary.

Reklama