Hlavní obsah

Trofej pro nejužitečnějšího hráče NHL převezme jeden z tria Crosby, Ovečkin a St. Louis

New York

Nejužitečnějším hráčem této sezóny NHL podle Hráčské asociace se stane jeden z trojice útočníků Sidney Crosby z Pittsburghu, Alexandr Ovečkin z Washingtonu a Martin St. Louis z Tampy Bay. Všichni tři už v minulosti na prestižní ocenění od NHLPA (před rokem 2010 Lester B. Pearson Award) dosáhli - St. Louis v roce 2004, Crosby o tři roky později a Ovečkin hned třikrát v letech 2008 až 2010.

Foto: David DeNoma, Reuters

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby se do sestavy týmu vrátil po měsíční pauze

Článek

Pětadvacetiletý Crosby skončil čtvrtý v produktivitě, když nasbíral ve 36 zápasech 56 bodů za 15 branek a 56 asistencí. O Art Ross Trophy jej připravila zlomenina čelisti, kvůli které přišel od 12 utkání v závěru základní části. Předstižen byl až v posledním týdnu soutěže. V bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech měl 26 plusových bodů, což byl Crosbyho nejlepší výsledek v kariéře.

Ovečkin získal potřetí v kariéře Maurice Richard Trophy, ve 48 zápasech nastřílel 32 branek. S 56 body byl v kanadském bodování třetí. Zářil hlavně v druhé polovině zkrácené sezóny, když zaznamenal ve 29 duelech 41 bodů a vstřelil 22 gólů.

Sedmadvacetiletý ruský kanonýr je jedním z pěti hráčů, kteří dokázali získat cenu pro nejužitečnějšího hráče od NHLPA nejméně třikrát. Dokázali to Wayne Gretzky (pětkrát), Mario Lemieux (čtyřikrát) a Jaromír Jágr s Guyem Lafleurem (oba třikrát).

Sedmatřicetiletý St. Louis dosáhl podruhé v kariéře na Art Ross Trophy a letos se mu to povedlo jako nejstaršímu hráči v historii. Ve 48 duelech si připsal 60 bodů a se 43 asistencemi byl i nejlepším nahrávačem ligy.

Reklama