Hlavní obsah

Kandidáty na Hartovu trofej jsou Crosby, Ovečkin a Tavares

New York

Jeden z trojice ofenzivních hvězd Sidney Crosby z Pittsburghu, Alexandr Ovečkin z Washingtonu a John Tavares z New Yorku Islanders získá Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče NHL. Crosby už na toto prestižní ocenění dosáhl v roce 2007, Ovečkin dokonce dvakrát v letech 2008 a 2009. Tavares se o Hartovu trofej uchází poprvé.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Alexandr Ovečkin střílí během zápasu proti New York Rangers.

Článek

Crosby s Ovečkinem byli ve čtvrtek nominováni také na Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA, na kterou jsou nominováni spolu s Martinem St. Louisem z Tampy Bay.

Pětadvacetiletý Crosby skončil čtvrtý v produktivitě, když nasbíral ve 36 zápasech 56 bodů za 15 branek a 56 asistencí. O Art Ross Trophy jej připravila zlomenina čelisti, kvůli které přišel o dvanáct utkání v závěru základní části.

Sedmadvacetiletý Ovečkin získal potřetí v kariéře Maurice Richard Trophy, ve 48 zápasech nastřílel 32 branek. S 56 body byl v kanadském bodování třetí. Může se stát osmým hráčem v historii, který by trofej dostal třikrát. Dokázali to Wayne Gretzky (devětkrát), Gordie Howe (šestkrát), Eddie Shore (čtyřikrát), Bobby Clarke, Mario Lemieux, Howie Morenz a Bobby Orr (všichni třikrát).

Dvaadvacetiletý Tavares pomohl Islanders k postupu poprvé od roku 2007. Se 47 body ze 48 zápasů byl jasně nejproduktivnějším hráčem týmu a s 28 brankami skončil třetí v soutěži. Pokud by vyhrál, stal by se teprve druhým držitelem Hart Trophy v klubové historii Islanders po Bryanu Trottierovi, který ji převzal v roce 1979.

Reklama

Související témata: