Hlavní obsah

Výluka NHL komplikuje přípravy na olympiádu v Turíně

PETROHRAD

Výluka zámořské NHL dělá velké problémy i vedení Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Blíží se totiž termín konání olympijských her v Turíně a hokejová generalita stále neví, zda se na vrcholném turnaji v únoru příštího roku představí i hráči z kanadsko- americké soutěže. Dokud se hráčská asociace NHLPA neshodne s NHL na nové Kolektivní smlouvě, nemá mezinárodní federace prakticky s kým jednat.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Uvidí fanoušci na olympiádě v Turíně ty nejlepší hráče?

Článek

"Původně se tvrdilo, že pokud v září příštího roku NHL nezačne, tak se přes olympiádu nepřeruší. Hráči však mají údajně zájem v Turíně hrát a nakonec je možné, že by se tak přesto stalo," uvedl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban v rozhovoru s českými novináři v Petrohradu, kde se v rámci turnaje Super Six konala schůzka vedení mezinárodní federace.

Věříte ještě, že letos začne NHL?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Momentálně jsou tak ve hře tři hlavní varianty. V zámoří se obě strany v létě dohodnou a NHL se při ZOH přeruší, následující sezona bude krátká bez přerušení, nebo se stejně jako letos nebude hrát vůbec. IIHF totiž počítá s tím, že letošní sezona NHL je už nenávratně pryč.

"Je to velmi pravděpodobné, i když oficiálně to samozřejmě nikdo neví," podotkl Urban. Podle něj se již účastníci her domluvili, že do 24. října nahlásí širší kádr pro Turín národním olympijským výborům a do 31. ledna příštího roku pak oznámí definitivní soupisku.

Problémy bude mít Kanada a USA

V horší situaci než evropské země jsou momentálně zástupci kanadského a amerického hokejového svazu. Ti totiž nemají vlastní soutěž, a pokud by se NHL například na poslední chvíli před olympiádou rozběhla a nepřerušila, měli by problém sestavit kvalitní tým.

"Proto plánují, že by uzavřeli s volnými hráči, kterých bude v létě 2005 řada, smlouvy až do olympiády," řekl Urban. Kanada si takto chce zavázat asi dvanáct hráčů, USA počítají s pěti.

Dalším bodem jednání v Petrohradu byly i podmínky smlouvy mezi IIHF a NHL upravující odchody hráčů z Evropy do zámoří. I tady je ale problémem nejasná situace v kanadsko-americké soutěži. Představitelé mezinárodní federace si tak zatím spíše vyjasňují společný postup.

Hlavním plusem by mělo být plánované posunutí termínu pro odchod hráčů z Evropy do zámoří z 15. července na 15. červen. Spokojenost panuje i s částkou 60 miliónů dolarů na pět let, kterou by měly kluby NHL vyčlenit na odchodné pro mateřské kluby evropských hokejistů.

Omezit odchody hráčů do zámoří

Už nyní je ale jasné, že se starý kontinent bude snažit omezit odchody hráčů do nižších soutěží v zámoří. "Z 60 transferovaných hráčů v loňském sezóně se jich do NHL prosadilo jen třicet procent. Chceme vymyslet návrh, aby odcházeli jen špičkoví hokejisté a ostatní se po kempech vrátili do Evropy," řekl Urban.

Otázkou však zůstává postoj ruské strany, která je nejednotná. "V nejbližších dnech by se ale snad v Rusku měla uskutečnit schůzka, na které by si vše vyříkali. Ostatní jsou ale jednotní," dodal český sekret

Reklama