Hlavní obsah

Boston - Toronto 5:4 PPStav série 4:3Jágr s Krejčím pomohli neuvěřitelnému obratu Bostonu. Medvědi v prodloužení vydřeli postup

New York

Neuvěřitelný obrat předvedli hokejisté Bostonu v dramatickém sedmém duelu prvního kola play off NHL proti Torontu, na němž se podíleli i čeští hokejisté David Krejčí (0+2) a Jaromír Jágr (0:1). Medvědi prohrávali už o tři góly, ale skvělým finišem si nakonec vynutili prodloužení, které rozhodl svým druhým gólem v utkání Patrice Bergeron, a jeho tým tak po vítězství 5:4 postoupil do druhého kola bojů o Stanley Cup, v němž se utká s New Yorkem Rangers. Ten v rozhodujícím duelu rozdrtil Washington 5:0.

Foto: Brian Snyder, Reuters

David Krejčí (uprostřed) se raduje se spoluhráči z gólu do sítě Toronta.

Článek

„Doufám, že nás tenhle impuls nakopne dál a využijeme jeho energii i v dalších sériích," oddechl si po zápase v bostonské TD Garden šťastný kouč domácích Claude Julien.

Maple Leafs v prostřední části nejprve díky druhému gólu obránce Codyho Fransona otočili z 0:1 na 2:1 a na začátku třetí třetiny navýšili po trefách Philla Kessela a Nazema Kadriho vedení už na 4:1 a postup se zdál být na dosah.

Byli na odpis

Bruins byli naopak na odpis. Domácí navíc hráli jen na pět obránců, ke zraněným Ferencovi a Wadeovi se během utkání přidal také Dennis Seidenberg. Do sestavy tak byli domácí nuceni zařadit i úplné nováčky play off Matta Bartkowského, který se blýskl úvodním gólem zápasu, a Dougieho Hamiltona. Velkou většinu obranné práce Medvědů zastal nezdolný slovenský obr Zdeno Chára.

Domácím se nakonec podařilo stáhnout třígólové manko během 9 minut a 51 sekund. Gól naděje na 2:4 vystřelil po spolupráci s Krejčím a Lučičem Nathan Horton. Necelou minutu a půl před koncem normální hrací doby pak Lučič po Chárově střele vybojoval puk před bránou a protlačil ho za záda gólmana Reimera. To už hráli domácí v šesti bez brankáře Raska.

Zraněný Jágr si oslavy nevychutnal

V napjatém závěru kouč Claude Julien dál sázel na hru bez brankáře, což se i tentokrát vyplatilo. Po přihrávkách Jágra a Krejčího vypálil od modré zápěstím Bergeron a i díky clonění Zdena Cháry gólman Reimer kapituloval a bylo srovnáno na 4:4.

„Myslím, že nám v tu chvíli jako týmu došla energie," posteskl si kouč Toronta Randy Carlyle.

Získanou psychologickou výhodu nakonec Boston využil už v sedmé minutě prodloužení, kdy si Tyler Seguin pohrál s obranou hostů a Bergeron jeho akci dokončil vítězným gólem.

Seguin v tu chvíli nahrazoval na pravém křídle Bergeronova útoku Jaromíra Jágra, jenž těsně před rozhodujícím gólem zamířil do kabin zřejmě kvůli bolestem nohy, do níž inkasoval tvrdou ránu pukem. Slavná „68" tak přišla o bezprostřední postupovou radost svých spoluhráčů.

Rangers si kanonádou pojistili postup

Bez větší nervů si naopak pojistili v sedmém zápase postup hokejisté New Yorku Rangers, kteří poprvé v sérii zvítězili na ledě Washingtonu, a navíc předvedli jednostrannou kanonádu, po níž zvítězili 5:0.

Ruský bohatýr Alexandr Ovečkin nepotvrdil v play off svoji formu ze závěru základní části a ani tentokrát se v dresu Capitals neprosadil. V celé sérii si připsal jen dva body za gól a asistenci. Výtečný gólman Lundquist mu pochytal celkem 29 střel.

Pokud bude Jaromír Jágr fit, může si ve druhém kole zahrát proti svému bývalému klubu z New Yorku. Oba celky se v play off naposledy utkaly před dlouhými čtyřiceti roky, tehdy v roce 1973 ve čtvrtfinále Rangers bostonské Medvědy vyřadili.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 7. zápasy:
Washington - New York Rangers 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)
Branky: 14. Asham, 24. Pyatt, 26. Del Zotto, 41. Callahan, 47. Zuccarello. Střely na branku: 35:27. Diváci: 18.506. Konečný stav série: 3:4.
Boston - Toronto 5:4 v prodl. (1:1, 0:1, 3:2 - 1:0)
Branky: 60. a 67. Bergeron (na první Krejčí a Jágr), 6. Bartkowski, 50. Horton (Krejčí), 59. Lucic - 10. a 26. Franson, 43. Kessel, 46. Kadri. Střely na branku: 35:28. Diváci: 17.565. Konečný stav série: 4:3.
Kanadské bodování play off NHL
1.Krejčí(Boston)713(5+8)
2.Malkin(Pittsburgh)611(2+9)
3.Crosby(Pittsburgh)59(3+6)
4.Iginla(Pittsburgh)69(2+7)
5.Brassard(NY Rangers)79(2+7)
6.Lucic(Boston)79(2+7)
7.Pavelski(San Jose)48(4+4)
8.Couture(San Jose)48(3+5)
9.Zetterberg(Detroit)78(3+5)
10.Chára(Boston)78(1+7)
...62.Plekanec(Montreal)54(0+4)
64.Jágr(Boston)74(0+4)
70.Frolík(Chicago)53(2+1)
94.Sobotka(St. Louis)63(0+3)

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off 2013

  • Osmifinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh NY Islanders - logo NY Islanders
    4 : 2
  • Montreal - logo Montreal Ottawa - logo Ottawa
    1 : 4
  • Washington - logo Washington NY Rangers - logo NY Rangers
    3 : 4
  • Boston - logo Boston Toronto - logo Toronto
    4 : 3
  • Chicago - logo Chicago Minnesota - logo Minnesota
    4 : 1
  • Anaheim - logo Anaheim Detroit - logo Detroit
    3 : 4
  • Vancouver - logo Vancouver San Jose - logo San Jose
    0 : 4
  • St. Louis - logo St. Louis Los Angeles - logo Los Angeles
    2 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh Ottawa - logo Ottawa
    4 : 1
  • NY Rangers - logo NY Rangers Boston - logo Boston
    1 : 4
  • Chicago - logo Chicago Detroit - logo Detroit
    4 : 3
  • San Jose - logo San Jose Los Angeles - logo Los Angeles
    3 : 4
  • Semifinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh Boston - logo Boston
    0 : 4
  • Chicago - logo Chicago Los Angeles - logo Los Angeles
    4 : 1
  • Finále

  • Chicago - logo Chicago Boston - logo Boston
    4 : 2