Hlavní obsah

Pittsburgh - Ottawa 4:3Stav série 2:0Penguins s Vokounem v brance dál vítězí. V sérii s Ottawou vedou už 2:0

Pittsburgh/Praha
Aktualizováno

Hokejisté Pittsburghu Penguins se dál nechávají unášet vítěznou vlnou. Ve druhém zápase čtvrtfinále play off NHL porazili Ottawu Senators 4:3 a po další domácí výhře v sérii vedou 2:0. Hattrickem se pod triumf tučně podepsal kapitán Penguins Sidney Crosby. V brance pensylvánského týmu vychytal čtvrté vítězství v řadě český brankář Tomáš Vokoun.

Foto: Jason Cohn, Reuters

Brankář Penguins Vokoun kryje velkou šanci Ottawy ve druhém zápase semifinále Východní konference NHL.

Článek
Fotogalerie

Penguins se už zkraje utkání chopili iniciativy. Ve 4. minutě z úniku po levém křídle otevřel skóre kanadský forvard Crosby. Krátce poté ho obdobnou akcí napodobil spoluhráč Jevgenij Malkin, puk však skončil „jen" na brankové tyčce. V průběhu třetiny se navzdory tlaku domácích podařilo Ottawě vyrovnat. Při přesilovce Senators Vokoun špatně vyplnil prostor mezi svou výstrojí a brankovou tyčí, načež z levé strany od jeho brankoviště prudkou střelou vyrovnal Kyle Turris.

Za okamžik však hosty potopil jejich brankář Craig Anderson. Crosby přihrával od levého mantinelu skrz brankoviště, kde si puk do branky gólman Ottawy srazil. Navzdory tenkému jednobrankovému vedení Penguins v první části zápasu dominovali. Ottawu přestříleli 18:7.

Crosbyho galavečer

Ve druhé minutě prostřední třetiny kapitán Pittsburghu dovršil v přesilové hře hattrick - svůj druhý celkově v play off zámořské ligy.

„Můžete ho přibrzdit, ale nezastavíte ho. Vždy si najde nějakou mezeru, pokaždé si nějak proklestí cestu," pěl ódy na svého kapitána Brenden Morrow. „Ani nepřekvapí, co všechno předvádí, protože je tak dobrý a vy od něj tolik prostě očekáváte. Každé střídání se pere, pořád jede na plný plyn," pokračoval v naladěném tónu Crosbyho zkušený spoluhráč Jarome Iginla.

„Proměnil jsem své šance, mám z toho velkou radost," komentoval kanadský útočník svůj střelecký koncert, díky kterému překonal hranici sta získaných bodů v play off. Crosby se stal pátým hráčem v historii klubu, který tohoto milníku dosáhl. Mezi zbývající čtveřicí je i Jaromír Jágr. „Dnes předvedl to nejlepší, co v něm je," pochválil ho trenér Penguins Dan Bylsma.

Ottawě nepomohla ani změna v bráně

Po Crosbyho třetí brance nahradil Andersona v bráně Senators Robin Lehner. Už za 40 sekund pak hosté kontrovali. Po výpadu z levého křídla snížil na 2:3 Colin Greening.

Švédský brankář Lehner odrážel útoky domácích ale jen do 29. minuty. Před bránou puk tečoval Morrow a vrátil Pittsburghu dvoubrankové vedení. V prvních minutách poslední periody se ještě Ottawě podařilo snížit, ale v dalším průběhu už na vyrovnání nedosáhla. Penguins se tak po výhře 4:3 v semifinále play off Východní konference ujali vedení 2:0.

„Musíme to hodit za hlavu, dívat se hlavně dopředu a postarat se o to, abychom svou práci lépe odvedli v dalším utkání před svými fanoušky," řekl po utkání brankář Senators Anderson.

Český gólman tentokrát neměl tolik práce jako v minulých třech zápasech, kdy na něho šlo pokaždé více než třicet ran. Přesto třikrát inkasoval a v brankářských statistikách probíhajícího play off klesl v procentuální úspěšnosti zásahů (94,48) z prvního na čtvrté místo. V průměru inkasovaných branek na zápas (1,7) nyní karlovarský rodák zaujímá třetí příčku.

2. kolo play off NHL:
Východní konference - 2. zápas:
Pittsburgh - Ottawa 4:3 (2:1, 2:1, 0:1)
Branky: 4., 17. a 22. Crosby, 29. Morrow - 14. Turris, 22. Greening, 43. Pageau. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Pittsburgh celé utkání, inkasoval tři góly z 22 střel a úspěšnost zásahů měl 86,36 procenta. Střely na branku: 42:22. Diváci: 18 645. Stav série 2:0
Západní konference - 2. zápas:
Chicago - Detroit 1:4 (1:0, 0:2, 0:2)
Branky: 15. Kane - 23. Brunner (Kindl), 37. Smith, 48. Franzén, 53. Filpulla. Střely na branku: 20:30. Diváci: 21 822. Stav série: 1:1.

Reklama

Související témata: