Hlavní obsah

Neberu sérii jako Jágr vs. Vokoun. Není to jen o tom, jestli mi dá gól, říká brankář Pittsburghu

Pittsburgh/Praha

Od chvíle, kdy Tomáš Vokoun naskočil v play off do pittsburské branky, začali Tučňáci své soupeře válcovat. Šestatřicetiletý kliďas má ve finále Východní konference NHL za úkol neutralizovat bostonskou ofenzívu, ve které zatím na svůj gólový zápis čeká jeho krajan Jaromír Jágr.

Foto: Blair Gable, Reuters

Gólmana Tomáše Vokouna prověří i Medvěd Jaromír Jágr.

Článek

Jak berete všechnu tu chválu, která se na vás v poslední době hrne?

Je to něco, co by si člověk v této chvíli měl připouštět? Pro mě to je spíš otázka toho, že mám v kariéře nějaký cíl a ten cíl je vyhrát Stanley Cup. Ale to je ještě daleko, takže teď není nad čím se radovat.

Vaše play off statistiky přesto vypadají velkolepě.

Samozřejmě je to pěkné, ale pro mě je daleko větším úkolem, abychom vyhrávali. Lhal bych, kdybych říkal, že nejsem rád, že jsem se dostal do branky a mám možnost k tomu přispět i na ledě. Na druhou stranu je důležitější, co jsme si s týmem zadali.

Vokoun v play off
Výhry6 (z gólmanů šestý)
Počet střel239 (devátý)
Průměr gólů1,85 (pátý)
Úspěšnost94,1 % (druhý)
Čistá konta1 (pátý)

Zdálo se, že Islanders vám v prvním kole play off dělali větší potíže než Ottawa v konferenčním semifinále.

Souhlasím. Islanders mají mladé mužstvo, není na ně tlak, naopak sami hráli nátlakový hokej, hodně bruslili. Z mého pohledu to byla pro nás daleko těžší série než s Ottawou.

Senátorům se nakonec uzdravily všechny dlouhodobě zraněné opory. Bylo na nich znát, že rozehranost chybí?

Není jednoduché naskočit rovnou do play off, jako to udělal Spezza. I na Karlssonovi bylo vidět, že sice může hrát, ale třeba v bruslení to nebylo stejné jako před zraněním. Ať si to přiznali, nebo ne, tak je to poznamenalo.

Sám jste neměl v play off NHL moc odchytáno (před letoškem nastoupil Vokoun pouze ve dvou sériích za Nashville – pozn. red.), na druhou stranu máte hodně reprezentačních zkušeností. Dá se porovnat zámořské play off například s mistrovstvím světa?

Je to podobné v tom tlaku, který je na člověka. V NHL ale v play off musíte prohrát čtyřikrát, abyste byli venku, kdežto na šampionátu stačí jedna porážka a jede se domů. Ve Stanley Cupu ale strávíte mnohem delší čas a musíte udržet výkonnost delší dobu. V tom je to těžší.

Když před uzávěrkou přestupů získal Pittsburgh Morrowa a Iginlu, tak jste byli okamžitě pasováni na největší favority Stanley Cupu. Není to pro váš tým zátěž, kterou třeba ne všichni unesou?

Nikdo v mužstvu není tak pošetilý, aby si myslel, že nám to spadne do klína. Týmy, co vydržely takhle dlouho v play off, jsou kvalitní. Když nebudeme hrát dobře, můžeme s kýmkoli prohrát... Ale myslím, že nikdo to nebere tak, aby nás to svazovalo. Spíš to jde mimo mužstvo.

Ví se o vás, že nesledujete zápasy základní části, ale při play off si hokej v televizi zapnete. Co jste vypozoroval z utkání Bostonu?

Že to rozhodně bude hodně těžká série. Hrají tvrdě, mají dobrý systém, dobrého brankáře. Ale my taky máme svůj plán, jak vyhrát.

V této sezóně se vám proti Bruins daří, v základní části jste byl proti nim vyhlášen dvakrát první hvězdou zápasu. Je to povzbuzení před začátkem série?

Já na to ale takhle nekoukám. Když jsem proti nim měl před měsícem dobré utkání, tak to teď nemusí nic znamenat. Na první zápas série se musím připravit zase tak, abych se cítil dobře, a nebudu už přemýšlet o tom, co bylo.

Jaromír Jágr se za Boston v play off ještě netrefil. Těšíte se, jak mu jeho černou sérii ještě prodloužíte?

(směje se) Jarda sice nedal gól, ale vytvořil pro spoluhráče spoustu šancí. Nechci ale brát tu sérii jako můj soubor s Jágrem. Jestli někdo dal gól nebo ne... Pro mě je důležité, abychom vyhráli, a chci pro to udělat maximum.

Pořád platí, že jste v Pittsburghu sám a rodina je na Floridě?

Rodina za mnou ale jezdí. Dětem za týden končí škola a pak už tu se mnou budou až do konce play off.

Postoupí Boston do finále Stanley Cupu přes Pittsburgh?
Ano
73,4 %
Ne
26,6 %
Celkem hlasovalo 55403 čtenářů.

Reklama

Související témata: