Hlavní obsah

Prosím, nebučte na Jágra! Většina fanoušků Pittsburghu "68" uznává, někteří si přejí i jeho návrat

Pittsburgh/Praha

Když v loňské sezóně přijel se svou Philadelphií do Pittsburghu, od většiny publika se dočkal nenávistných reakcí. Co na tom, že v dresu Tučňáků sehrál jedenáct sezón, pomohl k zisku dvou Stanley Cupů, hned pětkrát vyhrál Art Ross Trophy určenou pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL a v roce 1999 pozvedl nad hlavu i Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu sezóny. Přestup k Flyers, nenáviděnému rivalovi, fanoušci Pens prostě neskousávali. Teď se Jágr po více než roce do Pittsburghu vrací, s Bostonem bude od soboty usilovat o postup do finále play off. Jak bude vypadat nynější reakce příznivců Penguins?

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Jaromír Jágr (vlevo) jako pětadvacetiletý se svým hokejovým guru a týmovým spoluhráčem z Pittsburghu Mariem Lemieuxem.

Článek

Server nhl.com v pondělí přinesl článek o Jágrově návratu do Pittsburghu a v diskuzi se shromáždilo přes 200 příspěvků od čtenářů. Pochopitelně, že tento příběh je jedním z hlavních taháků finále Východní konference mezi Tučňáky a Medvědy.

Drtivá většina fanoušků, a to i těch z Pittsburghu, měla pro jednačtyřicetiletého útočníka slova chvály. „Když jsem vyrůstal, byl Jágr mým nejoblíbenějším hráčem. Způsob, jakým odešel z Pittsburghu, je ostuda, zaslouží si, aby jeho číslo bylo v Pittsburghu navždy vyřazeno z používání. Doufám, že ti, kteří na něj chtějí bučet, teď nepřijdou. Ale bohužel si nemyslím, že se to stane.," napsal uživatel  custer39210.

Část fanoušků Pens nemůže překousnout dvě věci

Právě dvě věci nemůžou někteří fanoušci Tučňáků budoucímu členovi Síně slávy NHL odpustit. Ta první se datuje do roku 2001. Tehdy Jágr po jedenácti letech v Pittsburghu prohlásil, že tam umírá a vynutil si přestup do Washingtonu, kde podepsal smlouvu na sedm let, během nichž si měl přijít na 77 miliónů dolarů.

„Stydět se nebudu, naopak na něj budu bučet na plný plyn. Musíte pochopit, jak se choval při svém odchodu z Pittsburghu. Tvrdil, že v Pittsburghu umírá a být tam je pro něj smrtící. Ať jde do haj... Od té doby, co odešel z Pittsburghu, nic nedokázal," navezl se do Jágra jako jeden z mála diskutující s přezdívkou Rjb Spin.

Podruhé pak česká hokejová legenda rozhněvala část příznivců Pens v létě roku 2011. Po tříleté odmlce, kterou strávil v ruském Omsku, se rozhodl k návratu za oceán. S nabídkou přispěchal i Pittsburgh, Jágr ale nakonec dal přednost Philadelphii. Tedy největšímu nepříteli. Když pak v dresu Letců zamířil na konci roku 2011 na led pittsburské Consol Energy Center, fanoušci jej „přivítali" bučením, někteří dokonce pálili jeho pittsburské dresy.

Bučení? Jágrovi by spíš měli postavit pomník

„Jejich bučení úplně ignoruju," říkal tehdy Jágr a nakonec se mohl smát, neboť v prvním kole play off pomohl Tučňáky vyřadit. Teď si po roce souboj zopakuje, i když už za Boston. „Jágr je tím důvodem, proč koukám na hokej. Jeho kariéru sleduju už dvacet let. Ačkoliv jsem byla v sedmém nebi, když hrál za Flyers (můj oblíbený tým), navždy zůstane Tučňákem. Bylo by krásné vidět fanoušky v Pittsburghu, jak si vzpomenou na to, co pro jejich mužstvo udělal, namísto toho, aby na něho bučeli," přimlouvá se v diskuzi na nhl.com čtenářka Maria.

„Jágrovi by měli postavit pomník, namísto toho, aby na něj v Pittsburghu bučeli," přidává se jayzavatar. „Prosím, fanoušci Pittsburghu, nebučte na něj... Spíš bychom ho měli teď v létě podepsat a ve smlouvě vyžadovat, aby si nechal znovu narůst ten svůj původní účes," napsal diskutující s přezdívkou Pens4Life36, příznivec Penguins.

A Jágrův návrat do míst, kde svou kariéru v NHL odstartoval, si přejí i další příznivci Pittsburghu. „Pořád mám Jágrův pittsburský dres. Ani jednou během této série neuvidíte, že bych jej na sebe oblékl. Přesto si přeju, aby končil s hokejem jako Tučňák," napsal uživatel xyseth.

„Nikdy jsem neměl tu čest vidět hrát Jágra na vlastní oči. Jestliže fanoušci Pens vybučí svou bývalou legendu, měli by se pro nedostatek respektu stydět. Ohledně jeho příchodu do Bostonu jsem byl skeptický, protože v Dallasu ani Philadelphii po sobě nezanechal velkou stopu (v porovnání s jeho dřívějšími sezónami v NHL). Plné uznání kouči Claudu Julienovi, že měl naprostou důvěru v Jágra a našel mu lajnu, ve které může zářit. Předpověď: Jágr vstřelí svůj první gól v play off 2013 právě v téhle sérii a Bruins vyhrají 4:2 na zápasy," tipuje DouglasDoucette.

Finále Východní konference play off NHL mezi hokejisty Pittsburghu a Bostonu začne v zámoří v sobotu (v neděli ve 2:00 SELČ) na ledě Penguins.

Program finále Východní konference play off NHL:
Sobota 1. června - 1. zápas:
Pittsburgh - Boston.
Pondělí 3. června - 2. zápas:
Pittsburgh - Boston.
Středa 5. června - 3. zápas:
Boston - Pittsburgh.
Pátek 7. června - 4. zápas:
Boston - Pittsburgh.
Neděle 9. června - případný 5. zápas:
Pittsburgh - Boston.
Úterý 11. června - případný 6. zápas:
Boston - Pittsburgh.
Středa 12. června - případný 7. zápas:
Pittsburgh - Boston.
Postoupí Boston do finále Stanley Cupu přes Pittsburgh?
Ano
73,4 %
Ne
26,6 %
Celkem hlasovalo 55403 čtenářů.

Reklama

Související témata: