Hlavní obsah

Slavia Hertla do NHL nepustí! Chce mu právně zakázat podpis smlouvy se San Jose

Praha

Zuby nehty se brání tomu, aby přišli o svůj klenot. Vedení hokejové Slavie se nehodlá smířit s tím, že by její útočník Tomáš Hertl měl v létě zamířit do San Jose v NHL, když má ještě na příští sezónu platnou smlouvu v pražském klubu. Ve hře je dokonce podání návrhu na předběžné opatření, které by devatenáctiletému talentu českého hokeje mělo v zámoří zakázat podepsat smlouvu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Útočník Tomáš Hertl.

Článek

Hertla sice ke Slavii stále váže platný kontrakt, který vyprší až po skončení sezóny 2013/14, pakliže ale dojde k podpisu smlouvy mezi Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a NHL upravující podmínky odchodu evropských hráčů za oceán, Slavia svého klíčového hráče udrží jen stěží. Český svaz ledního hokeje (ČSLH) i zástupci extraligových klubů již s podmínkami dohody vyjádřili souhlas, podepsáno ale zatím nic nebylo.

„Je to zvláštní stav, kdy jsme nejen pod diktátem silnějšího, tedy NHL, ale i agentů zastupujících hráče. Navíc v situaci, kdy dle našich informací nebyla ještě podepsána smlouva mezi ČSLH a NHL. V tuzemském hokeji jsem krátce, ale mým dlouholetým zkušenostem z byznysu se to příčí. Momentálně to vypadá, že platně uzavřená smlouva (se Slavií) pro Tomáše Hertla a pro jeho agenta nemá ani hodnotu papíru, na kterém je vytištěna. Ale my budeme bojovat za to, že podpis pod smlouvou je potvrzením smluvního vztahu," uvedl v tiskovém prohlášení předseda představenstva HC Slavia Praha Richard Benýšek.

Právě na řádném a včasném plnění podepsané smlouvy červenobílí trvají a hodlají se ho domáhat všemi možnými dostupnými cestami, i těmi právními. „Analyzujeme situaci. Ve hře je podání návrhu na vydání předběžného opatření, kterým by bylo Tomáši Hertlovi zakázáno smlouvu se San Jose Sharks uzavřít a následně plnit. Návrhy hodláme podat jak na území České republiky, tak také v USA," připojil Benýšek.

Růžička: Na NHL ještě není vyzrálý

Hertl již po návratu z mistrovství světa, kde vyšel bodově naprázdno, přiznal, že do San Jose, které si jej v loňském draftu NHL vybralo hned v prvním kole, by rád odešel už nyní. „Samozřejmě že mě to do Ameriky táhne, snem každého hokejisty je NHL. Uvidí se, jak to bude. Chci si s lidmi na Slavii promluvit, aby nebyli tak rezolutní." Hráčův zástupce Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest ve čtvrtek dokonce prohlásil, že dohoda se Sharks je otázkou několika hodin, či dní.

Trenér sešívaných Vladimír Růžička však Hertla pustit nechce. „Je to obrovsky talentovaný hráč, ale ještě se mně nezdá vyzrálý na odchod do NHL. Pořád se toho potřebuje hodně naučit včetně zlepšení angličtiny." V případě podpisu smlouvy mezi IIHF a NHL by mu ale nic jiného nezbylo a za Hertla by Slavia jako kompenzaci vyinkasovala tabulkové odstupné ve výši 240 000 amerických dolarů.

„Nejen fanoušci klubu, ale především vedení HC Slavia Praha v čele s trenérem Vladimírem Růžičkou počítá na základě platné smlouvy s jeho účastí v kádru na příští sezónu, ve které by měl potvrdit pozici nejdůležitějšího hráče klubu, a to jak na poli sportovním, tak i obchodním," uzavřel Benýšek.

Reklama