Hlavní obsah

Slavii a Růžičkovi děkuju, ale je mnohem lepší odejít do NHL už teď, má jasno Hertl

Praha

Jeho pohádková sezóna je dopsána. Teprve devatenáctiletý útočník Tomáš Hertl se stal tahounem hokejové Slavie, kterou dovedl k bronzovým medailím, následně si zahrál i na mistrovství světa. Třešničkou na dortu pak byl podpis smlouvy se San Jose, které si jej v loňském draftu NHL vybralo hned v prvním kole. „Věřím, že na NHL mám,“ prohlásil Hertl na tiskové konferenci a poděkoval Slavii a jejímu kouči Vladimíru Růžičkovi, který mu prý cestu do nejslavnější klubové soutěže světa otevřel.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Hertl v dresu San Jose krátce po draftu v roce 2012.

Článek

Ulevilo se vám hodně, když teď už definitivně víte, co s vámi příští sezónu bude?

Ano, ulevilo se mi. O podpisu smlouvy v NHL sní každý malý hokejista a já nejsem výjimkou. Splnil se mi sen a teď už se můžu chystat na přípravu do zámoří.

Kdy jste se definitivně rozhodl, že zkusíte NHL už nyní a nestrávíte ještě sezónu ve Slavii, byť jste s ní měl smlouvu?

Už během sezóny jsem nad tím hodně přemýšlel. Hodně mi ukázalo mistrovství světa, už si prostě věřím, že na to mám. Právě během něj jsem se rozhodl, že NHL chci jít zkusit. Čím dřív tam půjdu, tím líp. Naučím se řeč, přivyknu na zámořský styl. Jsem rád, že to vyšlo.

Byl někdo, kdo vás o odchodu přesvědčil, na koho jste nakonec dal?

Je to hlavně moje rozhodnutí, ale některé rady jsem samozřejmě vyslechnul.

Hodně jste přemýšlel nad tím, jestli by vám rok v české extralize ještě něco dal?

Často jsem si o tom během výluky i mistrovství světa povídal s kluky z NHL. Říkali mi, že je to úplně jiný hokej, že nemám na co čekat a jít za tím co nejdřív. Každý z nich mi doporučil, abych tady (v extralize) už nebyl. Myslím si, že je mnohem lepší odejít do NHL v mladším věku, protože nepočítáte s tím, že hned budete hrát první druhou lajnu a budete trhat rekordy. Očekáváte, že vás můžou poslat na farmu a jste na to víc připravený, než když vám je třeba dvacet šest.

Myslíte, že jste psychicky dost silný, abyste případné poslání na farmu ustál?

Připravují mě na to všichni včetně táty. Odmalička jsem nic nedostal zadarmo, nikdy jsem neměl vyšlapanou cestičku. Dostávám dost zabrat, takže si myslím, že připravený jsem.

Agent Robert Spálenka o Hertlově odchodu do NHL
Kdyby Tomáš ještě rok zůstal v extralize, neuškodilo by mu to. Na druhou stranu vidím to, že směrem k posunu do NHL by mu to vůbec nepomohlo. Tak jako tak by se za rok ocitl ve stejné situaci, musel by přivyknout novému prostředí, učit se nový sport, protože hokej v NHL a Evropě je úplně jiný. Jestliže je Tomášův cíl být úspěšný hráč v NHL, je potřeba ten krok udělat. K jeho odvaze mu všichni můžeme jen pogratulovat.
Když se podíváme zpětně, extraliga za posledních deset let nepřipravila žádného hráče, který by šel přímo do NHL. Naposledy to byli Vláďa Sobotka a Jirka Hudler, kteří nejprve hráli na farmě. Může se stát, že Tomáš bude hrát půl roku nebo rok na farmě, ale to není žádná ostuda. Neříkáme si, že Tomáš je připravený jít do NHL s tím, že roztrhá všechny její rekordy a bude dominantním hráčem. Prostě dostává šanci, aby se popral o své místo na slunci a cestu si musí vyšlapat sám.

Mluvil jste přímo s někým z organizace Sharks?

Na mistrovství jsem mluvil se šéfem skautingu San Jose. Řekl mi, že jsem za rok udělal velký kus práce a že se těší, až budu na jejich kempu. Jinak jsem nic řešit nemusel, jen jsem řekl své rozhodnutí, že chci odejít. Všechno vyřešila smlouva mezi IIHF a NHL (o podmínkách odchodu evropských hráčů za oceán).

Slavia nesla hodně nelibě, že byste jí mohl pláchnout do zámoří, když u ní máte ještě na rok smlouvu. Probíral jste s vedením svou situaci?

Hned po mistrovství světa jsem mluvil s panem Růžičkou, který se mě ptal, jestli chci odejít, nebo ne. Řekl jsem, že jsem rozhodnutý jít, že jsem připravený. Chtěl vědět, na čem je, co má dělat. Ale nějak podrobněji jsem o tom se Slavií nemluvil.

Jak budete na působení v sešívaném dresu vzpomínat?

Slavii bych chtěl poděkovat, hlavně panu Růžičkovi, že mi dal šanci. To on mi otevřel cestu do NHL. Když se mi dařilo, držel mě při zemi a nic mi nedával zadarmo. Na Slavii hraju odmala, prožil jsem tam celé dětství a vždycky to pro mne bude tým číslo jedna. Nezapomenu ani na fanoušky, jejich chorea jsem si neskutečně užíval. Doufám, že na mě nebudou naštvaní, když teď odcházím. Až se budu vracet, jinam než do Slavie bych nešel. Jsem jí vděčný.

Bral jste v ohled i olympijské hry v Soči, které jsou na začátku příštího roku? Z Evropy byste na ně možná měl přeci jen blíž...

Nad tím jsem vůbec nepřemýšlel, je to ještě daleko. Kdo by ale nechtěl hrát na olympiádě, to je jasný... Ale je to ještě velký kus cesty. Když se mi bude v NHL dařit, taky budu mít šanci na olympiádu jet. Naopak když budu podávat dobré výkony v NHL mezi světovou špičkou, posune mě to směrem k ní více než tady.

Jak jste na tom s angličtinou?

Pořád na ní pracuju, hlavně se musím naučit základy. Je to těžší, ale i proto si myslím, že je lepší odejít už tenhle rok. Když jste v tom prostředí, angličtinu se naučíte nejlíp. Musíte tím jazykem pořád mluvit, nic jiného vám ani nezbývá. Ne jako tady, kde mám pár hodin výuky, pak ale všude mluvím česky.

Pojedete za oceán sám, nebo vezmete někoho z rodiny?

Zezačátku určitě sám, budu se s tím muset poprat. Myslím, že to tak i bude lepší, protože jinak bych chtěl pořád mluvit česky a nic bych sám neřešil. Rodiče by ale přijeli potom, kdybych se udržel v prvním týmu, dorazila by i přítelkyně.

Celou loňskou sezónu jste nazýval pohádkovou. Berete to nyní tak, že pohádka pokračuje?

Na začátku sezóny jsem vůbec nepočítal, že bych si mohl zahrát za nároďák a pak dokonce vyšlo i mistrovství světa. Smlouva v NHL už je třešnička, tím začala ta největší pohádka. Teď musím udělat všechno pro to, aby pokračovala a dostal jsem se do prvního týmu San Jose. I kdybych měl hrát čtvrtou lajnu nebo sedět na střídačce, abych alespoň nasál atmosféru. Je možná trošku výhoda, že si mě vybrali hned v prvním kole. Třeba je to signál, že mám šanci prosadit se. Musím toho využít a svými výkony jim to oplatit.

Kdo vás po letošní snové sezóně bude nejvíce držet při zemi, abyste se nevznášel v oblacích?

Myslím, že doma mě drží při zemi furt. Táta mi ještě pořád vyčítá, že jsem na mistrovství světa nedal gól. Pořád mi dává nějakou práci, takže nemám žádné volno. Rodiče mě při zemi drží dost.

Na kterých prvcích své hry budete muset nejvíce zapracovat, abyste se prosadil?

Musím přidat v dynamice a zakončení, které mě trápilo celou sezónu. Když na tom potrénuju a zesílím, šance určitě je. Udělám pro to maximum.

Před rokem odešel ze Slavie za oceán váš kamarád Dmitrij Jaškin, který v závěru sezóny nakoukl v dresu St. Louis do NHL. Radil jste se s ním?

Zrovna dneska ráno mi volal, tak mi vyprávěl, jaké to tam je, že to pro něj byl neskutečný zážitek. První krok se mu splnil, teď ale musí zamakat, aby se příští rok dostal do hlavního týmu a nebyl tolik na farmě.

Kvůli šampionátu jste musel na podzim odložit termín maturity. Jak to bude s ní?

Dneska a zítra jdu naposledy do školy teprve uzavřít ročník. Chybí mi už jen matika, takže dopočítat pár příkladů a čtvrtý ročník je dokončený. S maturitou si to ještě ve škole musím dořešit, ale asi to budu muset odložit až na květen příštího roku, protože v srpnu už budu v zámoří bojovat o to, abych se udržel v prvním týmu a zahrál si NHL.

Takže bude potřeba brzo vypadnout z play off, abyste květnový termín stačil...

(směje se) Play off by samozřejmě bylo přednější. Ale školu chci dokončit co nejdřív, abych to měl za sebou. Čtyři roky jsem vychodil a nedodělat si maturitu by byla škoda. Už jen pro svůj pocit, abych měl čisté svědomí.

Jaký byl váš oblíbený klub NHL, než si vás loni vybralo San Jose?

Odmala to byl kvůli Jaromíru Jágrovi Pittsburgh. Navíc se mi vždycky líbil i Malkin.

Udělal podle vás Tomáš Hertl dobře, že podepsal již nyní smlouvu se San Jose?
Ano, Tomáš se v San Jose prosadí
42,9 %
Ne, na NHL ještě není zralý
57,1 %
Celkem hlasovalo 31552 čtenářů.

Reklama