Hlavní obsah

Dominátor letošní ročník NHL ještě neodepsal

PRAHA

Jednání o osudu sezóny NHL sice pomalu, ale jistě směřují k jejímu definitivnímu 'odpískání', český hokejový brankář Dominik Hašek je i přesto stále optimistou. Hrdina olympijských her v Naganu, který kritickou situaci sleduje v Ottawě, totiž soudí, že je ještě čas, aby se kanadsko-americká soutěž rozběhla. "Příští dva, možná tři týdny mohou ještě něco změnit," uvedl Hašek na internetové stránce své firmy Dominator.

Foto: ČTK

Dominik Hašek

Článek

Pardubický rodák, který v neděli oslaví 40. narozeniny, ale tvrdí, že vstřícný krok nyní musí učinit vedení NHL a její šéf Gary Bettman. "On NHL zavřel a je na něm, jak rozhodne. Velice nás to mrzí, ale nemůžeme to příliš ovlivnit," podotkl Hašek.

Hráči a jejich asociace NHLPA podle dvojnásobného držitele Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče a šestinásobného nejlepšího gólmana ligy prokázali snahu dohodnout se na opětovném zahájení NHL návrhem na snížení platů o 24 procent. "To je důkaz, jak nám na hokeji a jeho příznivcích záleží," zdůraznil Hašek.

Hokej je to poslední, na čem Bettmanovi záleží

Poukázal také na skutečnost, že návrh počítal s pomocí ekonomicky slabším klubům. "To, jak se k tomu NHL postavila, nás jen utvrdilo v našich názorech. Tedy, že hokej je to poslední, na čem Bettmanovi záleží, a že finančně slabší kluby ho zajímají pouze okrajově. Hlavně, že NHL vydělá co nejvíce jako celek," soudí český brankář, jenž svou zámořskou kariéru spojil s Chicagem, Buffalem a Detroitem.

Obě znepřátelené strany však v posledních dnech absolvovaly řadu jednání, a přestože se oficiálně na spolupráci nedohodly a podpis nové kolektivní smlouvy je stále v nedohlednu, Hašek věří, že když se do poloviny února dohodnou, mohla by se sezóna ve zkrácené podobě odehrát. "Osobně si myslím, že přibližně šestadvacet zápasů by bylo v základní části nutné odehrát. Ale vše má v rukách Gary Bettman," zopakoval český gólman.

Odstartuje ještě letos NHL?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Hašek si je navíc plně vědom, že letošní problémy pro něj mohou znamenat konec kariéry. Před začátkem sezóny se dohodl na spolupráci s Ottawou, kde chtěl dokázat, že po minulé sezoně poznamenané zraněními ještě může předvádět skvělé výkony. Dokonce kvůli tomu souhlasil i s podstatně nižším základním platem - dvěma miliony dolarů. Nyní čeká, co bude dál.

"Za pár týdnů budeme moudřejší, ale i potom, nezačne-li se, bude spoustu nejasných věcí, které nemohu ovlivnit. V každém případě by mě mrzelo, kdybych ukončil kariéru především kvůli uzavření NHL," dodal Hašek, který se v prosinci představil v Plzni při exhibičním utkání hvězd zámořské NHL. Že by následoval řadu svých kolegů a hrál v Evropě trvale, o tom zatím neuvažuje.

Reklama