Hlavní obsah

NHL zvažuje zavedení povinnosti nosit kryt na oči

Vedení hokejové NHL se dohodlo s hráčskou asociací NHLPA, že od nového ročníku bude pro všechny nováčky, kteří vstoupí do soutěže, povinné nosit kryt očí. Nově zavedené pravidlo by se však podle zámořských médií mohlo v brzké budoucnosti vztahovat úplně na všechny hráče slavné ligy.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Gregory Campbell střílí gól do sítě Rangers.

Článek

Hnacím motorem pro rozhodnutí o změně v povinné výbavě byl výsledek hlasování mezi hráči soutěže, v němž se jich pro návrh vyslovila převážná většina. Během probíhajícího ročníku nosilo oční kryt na přilbě přibližně 73 procent hráčů a mnozí z nich si ho obstarali po březnovém zranění beka newyorských Rangers Marka Staala, jenž inkasoval ránu pukem do obličeje.

"Jsme moc rádi za to, jaký k tomu hráči zaujali postoj. Pokaždé, když se stane podobné zranění, hráč, který hraje bez krytu, o tom začne přemýšlet. Nebo mu o tom řeknou jeho blízcí. I to je důvod, proč je číslo tak vysoké. A po Staalově zranění po krytu sáhlo ještě více hráčů," uvedl pro server NHL.com bývalý vynikající zadák Mathieu Schneider, nyní zvláštní poradce vedení NHLPA.

V jednání jsou ale i další doporučení a návrhy, jež by mohly v případě schválení platit již od ročníku 2013/14. Například všechny dvojité menší tresty za nebezpečnou hru vysokou holí by měli sudí nově ze záznamu překontrolovat.

Ve hře i více prostoru za bránou

V přípravných zápasech bude vyzkoušeno tzv. hybridní zakázané uvolnění, při němž bude moct rozhodčí za určitých okolností zapískat ještě před tím, než kotouč přejde čáru. Cílem by bylo eliminovat mnohdy nebezpečné souboje a tvrdé střety při bruslařských soubojích o první dotek s pukem mezi bránícím a útočícím hráčem.

NHL by mohla rovněž používat o přibližně 10 centimetrů mělčí brankové konstrukce ve snaze dopřát za brankou hráčům více prostoru, aby mohli snáze vybruslit do šance. "Věříme, že by to opět přinést o něco ofenzivnější hru. Už máme tyto branky připravené tři nebo čtyři roky, ale teprve uvidíme, jak to bude fungovat," podotkl viceprezident NHL a šéf hokejových operací Colin Campbell.

V souvislosti s touhou po dosažení na góly bohatší podívané zatím nebyla zmiňována možnost zvětšení rozměrů branky, o níž se již párkrát mluvilo v minulosti. Samotní hráči ale připouští, že výstroj a výzbroj - zejména v případě gólmana - už je příliš rozměrná.

"Musíme být v tomto ohledu velmi striktní (při dodržování pravidel) a musíme se náležitě vypořádat s každým brankářem, který podvádí," zdůraznil Campbell.

Reklama