Hlavní obsah

Rozsíval měl více prostoru na ledě, úkol zastoupit Keitha splnil

Výrazně většího prostoru na ledě oproti předcházejícím zápasům play off NHL se ve čtvrtém semifinále proti Los Angeles dočkal chicagský obránce Michal Rozsíval. Při jednozápasovém disciplinárním trestu jedné z hlavních hvězd defenzivy Blackhawks Duncana Keitha se posunul do elitního kvarteta obránců a za svůj výkon si vysloužil uznání.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Michal Rozsíval z Chicaga (vlevo) a Kyle Clifford z Los Angeles

Článek

Čtyřiatřicetiletý Rozsíval věděl, že ho čeká nelehký úkol. Zastoupit Keitha, který obdržel trest za faul vysokou holí na Jeffa Cartera v třetím zápase, musel ve dvojici s Johnnym Oduyou ve všech herních situacích.

"Byla to každopádně výzva," řekl český hokejista serveru NHL.com. "Duncs je naším nejlepším hráčem do ofenzivy, odehraje spoustu minut, hraje přesilovky i oslabení... Když jsem zjistil, že to všechno bude na mně, bral jsem to jako výzvu, ale i v tom ohledu, abych to vše odehrál dobře. Věděl jsem, že budu hrát proti nejlepším útočníkům soupeře, ale byl jsem na to připravený," uvedl Rozsíval.

Nakonec při velmi důležité výhře 3:2, která přiblížila Jestřáby na dosah postupu do finále Stanleyova poháru, odehrál rodák z Vlašimi 32 střídání a na ledě strávil téměř 25 a půl minuty. Bezmála o deset více než v předchozím duelu.

"Pokaždé, když hrajete více jak 20 minut, tak moc dobře víte, že to bylo více než 20 minut," narážel Rozsíval s úsměvem na únavu, kterou pociťoval. "Jasně, že jsem se cítil unavený, když obvykle nehraju tolik, ale když hrajete takový zápas. Dodá vám to energii navíc," podotkl Rozsíval. "Ale unavený se cítíte po porážkách a my jsme vyhráli, co je skvělý pocit."

V utkání sice nebodoval, ale podle zámořských médií svůj part zvládl na výbornou, což uznali i spoluhráči. "Byl to obrovský rozdíl oproti tomu, co je zvyklý hrát," řekl slovenský kanonýr Marián Hossa, jehož trefa na začátku třetí třetiny rozhodla o první prohře Kings v domácím prostředí v letošním play off.

"Odvedl fantastikou práci. Nejen při hře pět na pět, ale také při přesilovkách, v nichž dobře rozehrával kotouč. Někdo se téhle role (nahradit Keitha) musel zhostit a jemu se to povedlo náramně," ocenil svého spoluhráče Hossa.

Reklama

Související témata: