Hlavní obsah

Boston - Pittsburgh 1:0Stav série 4:0Prásk! McQuaidova rána odstřelila Tučňáky. Boston s Jágrem a Krejčím je ve finále Stanley Cupu

Boston/Praha
Aktualizováno

Tak to byla rychlá jízda. Hokejisté Bostonu, s Jaromírem Jágrem a Davidem Krejčím v sestavě, si po dvou letech zahrají finále Stanley Cupu. V boji o krále Východní konference nedali nejmenší šanci našlapanému Pittsburghu a Tučňáky přehráli ve čtyřech zápasech. Ten poslední získali zásluhou dělovky Adama McQuaida 1:0.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hokejisté Bostonu se po vyřazení Pittsburghu fotí s Prince of Wales Trophy pro vítěze Východní konference

Článek
Fotogalerie

„Už není kam ustoupit. Nemáme co ztratit," burcoval za stavu 0:3 na zápasy své spoluhráče gólman Pittsburghu Tomáš Vokoun. On i jeho finský protějšek Tuukka Rask se znovu několikrát zaskvěli.

Hrál se ale nejopatrnější duel série a šancí bylo jen pomálu. Pens věděli, že každá chyba je může svrhnout do propasti. Hosté si proto hodně oddechli, když českému gólmanovi pomohla ve druhé třetině tyčka při šanci Lotyše Daugavinše, jenž v bostonské sestavě nahradil Campbella. Ten se posadil jen do hlediště, v minulém zápase mu totiž Malkinova rána naštípla lýtkovou kost.

<param name="movie" value="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf"/><param name="quality" value="high"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="flashVars" value="hlg=20122013,3,314&amp;server=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/"/><embed allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" flashvars="hlg=20122013,3,314&amp;server=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/" height="265" src="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf" type="application/x-shockwave-flash" width="430"/>

Chtít v této sérii gól po největších hvězdách Tučňáků Sidneym Crosbym a Jevgeniji Malkinovi ale bylo zbytečné. Bostonská defenzíva vedená dvoumetrovým Chárou pacifikovala jeden hostující pokus o ohrožení Raskovy branky za druhým.

„Když se ohlédneme zpátky, šance jsme měli. Jenže někdy člověk bojuje, jak může, snaží se dostat kotouč do branky, pere se o odražené puky, ale nic z toho není," krčil rameny Crosby. „Ale to, že nemáme ani bod a jako tým jsme dali za celou sérii jen dva góly, samozřejmě není dobré," smutnil kapitán Tučňáků.

Gól až ve třetí třetině

Domácí beci vedle toho nevynechali žádnou příležitost, kdy mohli ohrozit Vokouna. V čase 45:01 tak přišel rozhodující moment zápasu. Marchand si počkal, až si do útočného pásma najede zadák Adam McQuaid. Ten napřáhl a s jemnou tečí hokejky blokujícího Iginly poslal puk nad Vokounovu lapačku přesně do horního růžku...

Kdo si myslel, že bostonský gól, vyprovokuje Pittsburgh k překotné aktivitě byl na omylu. Pro Tučňáky byl problém vůbec zavést puk do pásma a do vší marnosti ještě hráli v oslabení po faulu Letanga. Jágr se v přesilovce opřel do puku, ale zase měl smůlu, když rozcinkal jen horní tyč... Definitivně mohl uklidnit ochozy Paille, ale při hře 4 na 4 v sólovém nájezdu minul.

Crosby si léčil frustraci na Jágrovi

Frustrace pittsburského týmu se prohlubovala, šance nepřicházely a čas strašlivě rychle ubíhal. Nervy neudržel Crosby, který beztrestně krosčekoval Jágra. Minutu a půl před koncem zamířil Vokoun na střídačku a Pittsburgh přece jen zmáčknul Boston do kleští. Největší příležitost ale Malkinovi zablokoval Chára, a tak se kolem Prince of Wales Trophy pro vítěze Východní konference po utkání fotili domácí Bruins.

„Pittsburgh má řadu skvělých útočníků a vynikajících střelců. Ale když hrajete jako tým, bráníte jako jeden muž a obětavě padáte do střel, můžete zastavit kohokoliv," řekl obránce Bostonu Denis Seidenberg.

<param name="movie" value="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf"/><param name="quality" value="high"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="flashVars" value="catid=3&amp;id=258256&amp;server=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/"/><embed allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" flashvars="catid=3&amp;id=258256&amp;server=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/" height="265" src="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf" type="application/x-shockwave-flash" width="430"/>

Drtivá většina bostonského kádru si ještě dobře vzpomíná na zisk Stanley Cupu z roku 2011. Jágr si ale finále zahraje po dlouhých jednadvaceti letech. Zda to bude stejně jako v roce 1992 proti Chicagu, může být jasné už v noci na neděli. Blackhawks přivítají obhájce Stanley Cupu z Los Angeles, nad nimiž vedou v sérii už 3:1 na zápasy.

Finále Východní konference play off NHL - 4. zápas:
Boston - Pittsburgh 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Branka: 46. McQuaid. Tomáš Vokoun odchytal za Pittsburgh 58 minut a 24 vteřin, ze 24 střel inkasoval 1 gól a úspěšnost zásahů měl 95,8 procent. Střely na branku: 24:26. Diváci: 17.565.
Konečný stav série 4:0.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Krejčí(Boston)1621(9+12)
2.Horton(Boston)1617(7+10)
3.Malkin(Pittsburgh)1516(4+12)
4.Letang(Pittsburgh)1516(3+13)
5.Crosby(Pittsburgh)1415(7+8)
6.Sharp(Chicago)1614(8+6)
7.Hossa(Chicago)1614(7+7)
8.Marchand(Boston)1613(4+9)
9.Lucic(Boston)1613(3+10)
10.Carter(Los Angeles)1712(6+6)
Vojnov(Los Angeles)1712(6+6)
45.Jágr(Boston)167(0+7)
54.Frolík(Chicago)166(3+3)
63.M. Michálek(Ottawa)105(3+2)
77.Kindl(Detroit)145(1+4)

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off 2013

  • Osmifinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh NY Islanders - logo NY Islanders
    4 : 2
  • Montreal - logo Montreal Ottawa - logo Ottawa
    1 : 4
  • Washington - logo Washington NY Rangers - logo NY Rangers
    3 : 4
  • Boston - logo Boston Toronto - logo Toronto
    4 : 3
  • Chicago - logo Chicago Minnesota - logo Minnesota
    4 : 1
  • Anaheim - logo Anaheim Detroit - logo Detroit
    3 : 4
  • Vancouver - logo Vancouver San Jose - logo San Jose
    0 : 4
  • St. Louis - logo St. Louis Los Angeles - logo Los Angeles
    2 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh Ottawa - logo Ottawa
    4 : 1
  • NY Rangers - logo NY Rangers Boston - logo Boston
    1 : 4
  • Chicago - logo Chicago Detroit - logo Detroit
    4 : 3
  • San Jose - logo San Jose Los Angeles - logo Los Angeles
    3 : 4
  • Semifinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh Boston - logo Boston
    0 : 4
  • Chicago - logo Chicago Los Angeles - logo Los Angeles
    4 : 1
  • Finále

  • Chicago - logo Chicago Boston - logo Boston
    4 : 2