Hlavní obsah

Kanadský hokejista Beliveau uspořádá dražbu svých trofejí z NHL

PRAHA

Hokejoví fanoušci budou mít v únoru jedinečnou šanci získat do svých sbírek některou z cenných trofejí, které během své kariéry posbírala někdejší hvězda Montrealu Jean Beliveau. Třiasedmdesátiletá legenda kanadského hokeje nabídne k prodeji mimo jiné prsten pro vítěze Stanleyova poháru z roku 1959 či repliku historicky první Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off z roku 1965.

Článek

Beliveau dá do dražby, která vyvrcholí 22. února na internetové stránce classicauctions.net, 195 relikvií a doufá, že vydělá přibližně 300 až 400 tisíc dolarů. Peníze chce použít na podporu dcery a především dvou vnuček, jimž po smrti svého zetě nahrazuje otce.

Desetinásobný vítěz Stanleyova poháru se rozhodl prodat i inaugurační prsten, který dostal po uvedení do Síně slávy, či puky, s nimiž dal svůj první a poslední gól v základní části NHL. "Chtěl jsem uspořádat dražbu se skutečně zajímavými předměty, s některými památkami jsem se proto velice těžce loučil," přiznal Beliveau.

Víc než množství trofejí, které za svou dlouhou kariéru posbíral, ho prý ale překvapilo, na kolik z nich během let zapomněl. "Našel jsem třeba i dres juniorského týmu Quebec Aces. Visel v kumbálu nejspíš od té doby, co jsem se do svého domu nastěhoval. A to už bude 50. let," řekl Beliveau.

Dcera Helene byla nejprve proti tomu, aby se otec rozloučil s cennými relikviemi, nakonec ale souhlasila. "Říkal jsem, že mám spoustu prstenů za Stanley Cup, které jsou 30 nebo 35 let v bezpečnostní schránce, a nenosím je. Takže rodina si z mých trofejí vybrala, co nechtěla prodat, a já jsem si také něco schoval. Třeba puk, kterým jsem dal 500. gól," řekl Beliveau.

Cennosti prý chce prodat dřív, než zemře. "Nechci, aby se pak cítily povinné si ty věci nechat," prohlásil kanadský šampión, u něhož lékaři před pěti lety odhalili rakovinu hrtanu.

Reklama