Hlavní obsah

Co určí vítěze NHL? Jágrova Medvědí síla, nebo dravé útoky Jestřábů?

Chicago/Praha

Znají se víc z televize než ze vzájemných zápasů. Když spolu hokejisté Chicaga a Bostonu hráli naposledy, psala se půlka října 2011 a Bruins vyhráli v United Centru po nájezdech. Finále Stanley Cupu, které startuje v noci na čtvrtek, má jedinou jistotu: dovednostní soutěž ho nerozhodne.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hokejisté Bostonu se po vyřazení Pittsburghu fotí s Prince of Wales Trophy pro vítěze Východní konference

Článek

Co určí vítěze? Dravé útoky Jestřábů, nebo Medvědí síla, která je zpacifikuje? Po roční pauze zavítá Stanleyův pohár do Česka. Budou se jím pyšnit Jaromír Jágr s Davidem Krejčím, nebo Michael Frolík s Michalem Rozsívalem? Zámořská média se předhánějí v prognózách. „Boston v sedmi zápasech," věští renomovaný Scott Burnside, expert televize ESPN, podle něhož nakonec rozhodne fyzicky neúprosná hra Bruins.

Oba týmy se ale v letošním play off prezentují takřka stejnými zbraněmi. Mají skvělé gólmany, tvrdé beky a šikovné útočníky. Víc ofenzívního talentu je nejspíš na straně Chicaga, v němž své technické kousky předvádí Patrick Kane a přesnou střelbu zase Marián Hossa. Na druhou stranu nejproduktivnějším hráčem play off je bostonský David Krejčí... Bruins mají ale systém postavený na přísné defenzívě, v níž ční kapitán Zdeno Chára.

<param name="movie" value="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf"/><param name="quality" value="high"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="flashVars" value="catid=1345&amp;id=258487&amp;server=http://video.bruins.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.bruins.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/"/><embed allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" flashvars="catid=1345&amp;id=258487&amp;server=http://video.bruins.nhl.com/videocenter/&amp;pageurl=http://video.bruins.nhl.com/videocenter/&amp;nlwa=http://app2.neulion.com/videocenter/nhl/" height="265" src="http://nhl.cdn.neulion.net/u/videocenter-v1/embed.swf" type="application/x-shockwave-flash" width="430"/>

V obou mužstvech je přítomen i faktor, jemuž se s oblibou říká „týmová chemie". Prostě dva dobře poskládané celky s nabroušenými mladíky, rutinovanými veterány a bezejmennými pracanty. „Sledoval jsem je v sérii s Pittsburghem a proti Bruins nás čeká tvrdá dřina. Je třeba ukázat týmový výkon. Jinak je nepřehrajeme," tvrdí nejlepší obránce Blackhawks Duncan Keith.

Tipovat je těžké, obzvlášť když hráči Chicaga i Bostonu ještě nezapomněli, jaké je to, zvedat nad hlavy Stanley Cup. Na triumf Jestřábů z roku 2010 navázali o sezónu později právě Medvědi. „Všichni bychom si reprízu našeho vítězství přáli. Je to výzva, na kterou myslím, kudy chodím," řekl i bostonský kouč Claude Julien. „Příležitost, která se nějakou dobu zase nemusí opakovat," souhlasí i trenér Chicaga Joel Quenneville.

CHICAGOBOSTON
BODY
Sharp 14Krejčí 21
GÓLY
Sharp a Bickell 8Krejčí 9
PLUS/MINUS
Hjalmarsson +10Horton +21
ČAS NA LEDĚ
Keith 25:42Chára 29:21
ÚSPĚŠNOST GÓLMANŮ
Crawford 93,5Rask 94,3

Ačkoli obě organizace patří mezi tzv. Originální šestku, tedy týmy, které tvořily NHL v letech 1942 až 67, v play off se spolu utkaly pouze šestkrát a v pěti případech byl úspěšnější Boston. „Od lidí na ulici slyším: Před dvěma lety jste to dokázali, víte, jak na to. Zvládnete to znovu," cítí kolem sebe entuziasmus kouč Julien.

Fanoušci letošní jízdu Bruins berou i jako doklad síly v poslední době těžce zkoušeného města, jež v polovině dubna paralyzoval teroristický útok při tradičním maratónu. „My jsme Bruins," psaly tehdy noviny v Chicagu jako výraz sounáležitosti s oběťmi agrese, mezi nimiž byli i příznivci hokejového klubu.

Teď už jde solidarita stranou. Mezi mantinely se bude válčit o trůn krále NHL.

Kdo vyhraje Stanley Cup pro sezónu 2012/13?
Boston
88 %
Chicago
12 %
Celkem hlasovalo 98295 čtenářů.

Reklama

Související témata: