Hlavní obsah

Jágra nenechává situace v Česku klidným: Chováme se jako hyeny!

Praha/Chicago

I když má Jaromír Jágr plnou hlavu finále Stanleyova poháru, nepřestává usilovně sledovat dění v České republice. A události posledních dní, během nichž se rozbujel skandál zasahujících do nejvyšších pater politiky, nenechaly hvězdného českého hokejistu rozhodně chladným. „Každá hra by měla mít svoje pravidla a i ti největší a nejtvrdší soupeři by měli mít k sobě úctu a respekt," napsal Jágr na svém facebookovém profilu.

Foto: Jeff Haynes, Reuters

Jaromír Jágr odpovídá novinářům před startem finále Stanleyova poháru v Chicagu.

Článek

Jágr se po delší odmlce opět na Facebooku pilně dělí se svou „hokejovou rodinou" o myšlenky a postřehy. A čtvrteční policejní razie, po níž skončila ve vazbě např. šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová či bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jej donutila k zamyšlení o celospolečenské atmosféře v Česku.

„Vím, že bych se měl spíš starat o hokej a finálové zápasy proti Chicagu, ale situace posledních dní mě nenechává klidným. Jsem Čech, Čechy miluji a strašně rád bych se dožil doby, kdy budeme všichni šťastní a spokojení. Vím, že je to nejspíš utopie, vím, že politika je tvrdá hra o moc a peníze, ale také vím, že každá hra by měla mít svoje pravidla a i ti největší a nejtvrdší soupeři by měli mít k sobě úctu a respekt," napsal Jágr v předvečer druhého finále Stanley Cupu na ledě Chicaga (neděle 2:00 SELČ, on-line reportáž na Sport.cz, přímý přenos Nova Sport).

Právě zmiňovanou úctu Jágr mezi lidmi a především politiky postrádá. „Po přečtení některých názorů a článků k dané situaci mám pocit, že se chováme spíše jako hyeny než lidé. Máme radost, když druhý udělá chybu, když se dostane do problémů, hned se cpeme na jeho místo a když leží na zemi, tak místo podání ruky ho kopneme radši do hlavy...," mrzí Jágra.

Nejúspěšnější Evropan v NHL si přitom dobře uvědomuje, že vstoupil na tenký led. „Už slyším názory některých lidí: co to tady píše za kraviny? Žije v Americe a nic nezná! Dělá to tady skoro každý... Možná nic neznám, ale jedno vím jistě: Pokud chceš změnit svět, tak změň nejprve sám sebe. Anebo bude muset přijít nějaká katastrofa, kde k záchraně života budeme potřebovat jeden druhého a peníze, moc i sláva ztratí veškerou hodnotu. Pak si stoprocentně budeme jeden druhého více vážit a respektovat. Snad se všichni brzy probudíme a tato varianta nebude potřeba," přemítal dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru, dvojnásobný mistr a olympijský vítěz z Nagana.

Sám se pak rozhodl jít příkladem. "Já začnu se změnou hned zítra. Budu bojovat s Jestřáby s veškerým respektem k soupeři a čestně. Vím, že jedině tak vypadá opravdové vítězství," dodal kladenský odchovanec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články