Hlavní obsah

Ovečkin získal potřetí Hart Trophy pro nejlepšího hráče NHL

Aktualizováno

Ruský hokejový útočník Alexandr Ovečkin získal potřetí v kariéře Hart Trophy pro nejlepšího hráče základní části zámořské NHL. Hvězda Washingtonu a nejlepší střelec zkrácené zámořské části kanadsko-americké soutěže předčila v hlasování novinářů kapitána Pittsburghu Sydneyho Crosbyho i Johna Tavarese z New York Islanders.

Foto: Profimedia.cz

Alexander Ovečkin musel strávit brzké vyřazení Washingtonu z play off NHL.

Článek

"Velký dík patří spoluhráčům," řekl sedmadvacetiletý Ovečkin, který se tak stal jedním z deseti hráčů, kteří dokázali prestižní ocenění získat více než dvakrát. Autor 32 branek, jenž tak získal i Maurice "Rocket" Richard Trophy, ocenil i práci trenérů Capitals. "Posunuli mě na pravé křídlo, což bylo docela těžké. Všichni ale ví, že mám rád výzvy," uvedl Ovečkin, který získal v hlasování jen o 32 bodů více než Crosby.

Crosby, který se stejně jako Ovečkin ucházel o tři trofeje, z dnešní druhé části televizního vyhlašování bez ceny neodešel. Stejně jako v roce 2006 získal Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu dle hlasování samotných hráčů. "Je příjemné, když vaši práci uznávají a respektují samotní hráči. Znamená to pro mě hodně. Každý hráč vám řekne, že je čest tuto cenu získat," uvedl Crosby.

Bobrovskij nejlepším gólmanem

Norris Trophy pro nejlepšího obránce získal poprvé v kariéře P. K. Subban z Montrealu, nejlepším brankářem (Vezina Trophy) byl zvolen Rus Sergej Bobrovskij z Columbusu a Calder Trophy pro nejlepšího nováčka získal útočník Jonathan Huberdeau z Floridy.

Bobrovskij se stal prvním ruským gólmanem, který Vezinovu trofej získal a hodně si toho vážil. I proto, že před sezonou byl z Philadephie vyměněn do Columbusu, který v minulosti patřil mezi nejslabší týmy soutěže. I díky němu ale tým Blue Jackets hrál letos mnohem lépe.

"Po výměně jsem nemyslel na to, co říkají, nebo co si lidi myslí. Jen jsem se soustředil na to, jak můžu pomoct týmu a jak být sám lepší," řekl Bobrovskij, kterému po sezóně skončila smlouva a spekuluje se o tom, že by mohl zamířit do Petrohradu. "Bezesporu mě čeká ještě hodně práce. Mohu být ještě lepší a já budu," slíbil ruský talent.

Žádný z českých hráčů se o cenu neucházel, opora Bostonu David Krejčí ale patří mezi favority na zisk Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Krejčí společně s Jaromírem Jágrem momentálně bojuje s Bruins o zisk Stanleyova poháru proti Chicagu a je momentálně nejproduktivnějším hráčem play off.

Reklama

Související témata: