Hlavní obsah

Nastane změna v posuzování zakázaných uvolnění? NHL zvažuje zavést hybridní icing

Praha

Zatímco v Evropě se zakázané uvolnění píská už tehdy, když kotouč vystřelený z vlastní poloviny kluziště přejde bez teče brankovou čáru soupeře, v zámoří k přerušení hry dochází až v momentě, kdy takto vyhozený puk jako první dojede bránící hráč. NHL však před nadcházející sezónou zvažuje zavedení takzvaného hybridního icingu, který je mixem obou verzí.

Foto: Adam Hunger, Reuters

Jonathan Toews z Chicaga (vlevo) v souboji s Patricem Bergeronem z Bostonu.

Článek

Podle tohoto pravidla by bylo na uvážení čárových rozhodčích, zda-li zakázané uvolnění pískat až po dotyku bránícího hráče s pukem, nebo už dříve. Pakliže by nabyli dojmu, že útočící tým má reálnou šanci dostihnout kotouč jako první, nechají pokračovat ve hře. V opačném případě by mohli provinění vůči pravidlům odpískat ještě před kontaktem bránícího hráče s pukem.

Důvod je jasný: snaha zvýšit bezpečí hráčů. I proto v případech, kdy bude souboj o dojetí vyhozeného puku vyrovnaný, mají čároví stát na straně bránícího týmu. Zapískat mohou už tehdy, když oba hráči dobruslí na úroveň bodu pro vhazování v obranných třetinách.

Generální manažeři týmů NHL si na svém středečním zasedání odsouhlasili, že pravidlo o hybridním icingu bude vyzkoušeno během letních přípravných zápasů. Pokud by se osvědčilo mezi hráči i sudími, Rada guvernérů NHL by jej mohla schválit i pro ostrou sezónu 2013/14.

Hybridní icing letos chvíli platil i v AHL

„Pořád ještě dolaďujeme určité detaily, ale v zásadě nám jde o to, abychom eliminovali najíždění hráčů v plné rychlosti k zadnímu mantinelu. Jestliže to hru učiní bezpečnější, jde o skvělou věc," prohlásil bývalý obránce Mathieu Schneider, dnes asistent výkonného ředitele hráčské asociace NHLPA Donalda Fehra.

Nejzásadnější překážkou návrhu je, jestli rozhodčí budou schopni být při posuzování situací jednotní. Nicméně hybridní icing aplikovala v právě skončené sezóně Americká hokejová liga (AHL), a přestože byl v její polovině zrušen, nebylo to proto, že by se neosvědčil. „Naopak to pro většinu zúčastněných bylo pozitivem," prohlásil prezident AHL, farmářské soutěže NHL, Dave Andrews.

„Jenže přes 300 hráčů naší ligy bylo během každé sezóny povoláváno do NHL. A podle našeho názoru by tito hráči měli těžit z toho, že v AHL i NHL bude posuzování icingů konzistentní," vysvětluje Andrews pravý důvod zrušení pravidla.

Yzerman: Věřím, že hráči změnu podpoří

Pakliže by NHL na chystanou změnu kývla, mohl by se hybridní icing vrátit i do AHL. Generální manažer Dallasu Jim Nill uvedl, že s dalšími manažery klubů NHL sice ještě konsenzus nenašli, GM Tampy Bay Steve Yzerman ale prozradil, že většina z nich bere hybridní icing jako tu nejlepší možnost.

„Ne že by zranění při dojíždění zakázaných uvolnění bylo mnoho, když už ale k nějakému dojde, následky bývají vážné. Proto mi hybridní icing přijde jako dobrý kompromis. Věřím, že předsezónní přípravné duely poskytnou hráčům dostatek času, aby změnu podpořili a odhlasovali ji," uzavřel Yzerman.

Považovali byste zavedení tzv. hybridního icingu za dobrý nápad?
Ano
80,1 %
Ne
19,9 %
Celkem hlasovalo 7423 čtenářů.

Reklama