Hlavní obsah

Nezaměstnaný Židlický odmítá spekulace o posílení Lva. Prioritou je NHL, říká

Český hokejista Marek Židlický stále neví, zda bude v příštím ročníku oblékat dres New Jersey, kde po odchodu z Minnesoty hraje od sezóny 2011/12. Jednání sice probíhají, kontrakt ale zatím na světě není. „Jsem v pohodě a nejsem z toho nijak nervózní," prozradil na slavnostním vyhlášení ankety Zlatá hokejka šestatřicetiletý zadák přesto. Situaci okolo Židlického sonduje i pražský Lev, hrající KHL.

Foto: Petr Eret, ČTK

Marek Židlický se svou partnerkou na vyhlášení ankety Zlatá hokejka za rok 2013.

Článek
Fotogalerie

„Jedná se s New Jersey, tak uvidíme. Zatím se tam nepodepsalo s nikým, takže k tomu ani nemohu nic moc říct. Je to otevřené a je čas ještě asi dva týdny," řekl v sobotu Židlický novinářům v Karlových Varech, kde obsadil šesté místo v anketě Zlatá hokejka o nejlepšího českého hráče sezóny.

Trh s volnými hráči se v NHL otevírá 5. července, jiné varianty proto zatím ani nezvažuje. „Jednáme teď jen s New Jersey, tak sotva lze mluvit o nějakém záložním plánu. Není ani možnost mluvit s ostatními týmy. Jersey má na mě právo ještě zhruba těch 16 dní," připomněl Židlický, jehož současná nejistota ohledně příštího působiště nijak nezneklidňuje.

„Mluvil jsem tam s generálním manažerem, než jsem odletěl. Jsem v pohodě a nejsem z toho nijak nervózní," ujistil Židlický. „Buď mě budou chtít a podepíšou mě, nebo ne," dodal s úsměvem.

Netají však, že by rád zůstal. „Je to všechno dohromady, proč bych chtěl pokračovat dál právě tam. Už když jsem tam přestoupil z Minnesoty, tak to byla moje volba," řekl.

Zájem projevil pražský Lev

Další vývoj událostí bude v jeho případě pozorně sledovat účastník Kontinentální ligy Lev Praha, jehož vedení projevilo o mistra světa z roku 2005 zájem. „To se ke mně sice dostalo, ale NHL je prvořadá. Nechtěl bych to teď proto rozebírat nějak více," odmítl Židlický spekulovat nad tím, zda by nad takovou nabídkou případně uvažoval.

V posledních dnech už začal opět trénovat. „Trénuju sám a každé léto stejně, nemá vliv, jestli se smlouvou, nebo bez ní. Člověk chce být na konci léta v té kondici jako vždycky, takže se snažím, abych byl dobře připravený," vysvětlil Židlický.

Vrcholící boje o Stanley Cup, které se „jeho" Ďáblů před rokem přímo týkaly, sleduje jen okrajově. „Přečtu si výsledky, ale bez toho, abych na to koukal. Je tam spousta Čechů a Slováků a taky dva Kladeňáci, takže na Kladně to bude, což je jedině dobře," připomněl Židlický účast Jaromíra Jágra z Bostonu a Michaela Frolíka v dresu Chicaga ve finále play off NHL. „Oběma to přeju stejně," dodal.

Odlet do zámoří plánuje produktivní obránce na začátek září. „Teď se trénuje, pak uvidíme, co bude dál. V srpnu začnu v Kladně zase chodit na led, jako chodíme vždycky," nastínil svůj nejbližší program.

Pivo na 365 dní

Židlický se jakožto jediný zadák mezi elitní desítkou českých hokejistů v anketě dočkal nečekané odměny. Pivovar Radegast mu z pozice partnera celé akce předal poukázku na odběr piva na celý rok.

„Tak to tady asi zůstanu," prohlásil s úsměvem Židlický. Jak moc pivní odměnu dokáže využít, však neprozradil. „Je to na rok, tak uvidíme."

„Tak to to dali tomu pravýmu," rýpl si do svého kamaráda Tomáš Plekanec, s nímž reprezentační obránce načínal při výluce NHL sezónu v Kladně. „Zvu tě," opáčil Židlický.

Třeba mě kvůli této výhře Devils podepíší, bavil se

Zajímalo ho ale, jak by dokázal pivovar plnit svůj závazek v případě, že by pokračoval v kariéře v zámoří. „Nevím, jestli by mi to dováželi i do Jersey, kdybych tam zůstal," přemítal. „Možná by to byl ale pro klub třeba důvod mě znovu podepsat, kdybychom tam napsali, že jde tahle výhra se mnou," prohlásil Židlický s nadsázkou.

Podle svých slov není žádným velkým pivařem. „Ale pivo mám rád, a když je takhle vedro nebo po nějakém zápase, tak si určitě dám. Po nějakém tom výkonu a sportu to určitě chutná ještě víc," přiznal.

A preferuje pivo, nebo víno? „Oboje dvoje. Začnu pivem a skončím vínem," rozesmál se Židlický.

Reklama

Související témata: