Hlavní obsah

Bergeronův start je ve hvězdách. Zamíří Jágr konečně ke Krejčímu?

Boston

Jak to tak v play off bývá, není jasné, co mu vlastně je, ani zda v dalším zápase bude v sestavě. Centr druhého bostonského útoku Patrice Bergeron bez viditelné příčiny na začátku prostřední třetiny pátého zápasu finále Stanley Cupu odjel na střídačku a za chvíli už ho vezla sanitka do nemocnice. Start nejlepšího střelce série s Chicagem je v ohrožení. Co by Bergeronova absence znamenala pro Jaromíra Jágra? Nenastal už čas, aby se český veterán v pondělním utkání přesunul ke krajanovi Krejčímu?

Foto: Charles Rex Arbogast, ČTK/AP

Marián Hossa (vlevo) bojuje s Jágrem o puk v průběhu třetí třetiny pátého finálového zápasu.

Článek

Podobné otázky si v neděli kladla řada bostonských médií. Bruins jsou na pokraji finálového ztroskotání, v posledním zápase na nich byl patrný úbytek sil, na Blackhawks rychlostně nestačili a k tomu je klíčový centr mimo hru. Nejspíš příhodná chvíle, aby trenér Medvědů Claude Julien radikálně říznul do sestavy.

Možností je několik. Už v pátém utkání se na Bergeronovo místo k Jágrovi s Marchandem přesunul švédský mladík Carl Söderberg. Ve druhém útoku může zaujmout pozici centra i Chris Kelly, nebo Rich Peverley. „Bude záležet na Bergeronovi, uvidíme, jak se jeho situace vyvine. Pokud nebude hrát, zatřesu sestavou," slíbil Julien.

I Jágr by se měl zlepšit

V analýzách finálového souboje jsou na bostonské straně zmiňována tři jména, od nichž se čekají vydařenější představení. Zejména bodově nulový Marchand a hned poté pravé křídlo prvního útoku Nathan Horton. „Také Jágr by se měl hodně zlepšit," soudí Barry Melrose, bývalý kouč Los Angeles a Tampy Bay.

Finálová produktivita bostonských řad
První útok11 bodů /Horton (0+2), Krejčí (0+4), Lucic (3+2)/
Druhý útok7 bodů /Jágr (0+3), Bergeron (4+0), Marchand (0+0)/
Třetí útok8 bodů /Seguin (0+3), Kelly (1+1), Paille (2+1)/
Čtvrtý útok1 bod /S. Thornton (0+0), Söderberg (0+0), Peverley (1+0)/

Pokud by si Jágr prohodil místa s Hortonem, nastala by situace, na kterou se řada českých fanoušků těší od startu play off. Krejčí by se s jednačtyřicetiletým veteránem nepotkal na ledě jen při přesilovkách a Jágr by měl hned větší šanci protrhnout svou střeleckou mizérii. Deset asistencí v jednadvaceti zápasech je slušných, ale nula na gólovém kontě ruší dojem z Jágrových výkonů a hráče s číslem 68 značně frustruje.

„Když nedám gól a vyhrajeme, tak budu spokojený," tvrdil Jágr před týdnem. Boston ale poslední dva zápasy zkazil a český útočník se znovu neprosadil, i když měl v sobotu na hokejce vyrovnání. V play off vyslal na soupeřovy gólmany už 58 střel a pořád nic. Pro srovnání: Krejčímu na devět gólů stačilo 53 pokusů.

Jistě, měl kolem sebe jiné spoluhráče než Jágr, kterému Marchand usilovně ‚odmítá' poslat puk do kloudné šance. V posledních zápasech byla navíc i Krejčího hra podrobena v Bostonu mírné kritice a tak by se okysličující kůra hodila i čerstvému vítězi Zlaté hokejky. Pokud Bergeron opravdu nenastoupí, bude rozhodnutí na Julienovi. Variant má několik. Ta česká je mezi nimi také, ale podle všeho není na vrcholku hitparády.

Reklama

Související témata: