Hlavní obsah

Frolík varuje před euforií: Série se pořád přelévá, teď musíme hlavně zůstat pokorní

Boston

Rozkaz zněl jasně: bránit, bránit, bránit. A Michael Frolík, který při výluce v extralize v dresu Chomutova ohromoval ofenzivní imaginací, je ve finále Stanley Cupu neúprosným psem obranářem. A svou práci dělá na jedničku. „Jsme rádi, že jsme to doma zvládli, ale pořád není nic hotového. Ten poslední bod je úplně nejtěžší,“ připomíná pětadvacetiletý hráč starou hokejovou pravdu.

Foto: Jeff Haynes, Reuters

Hokejista Michael Frolík se raduje se spoluhráči z Chicaga z gólu proti Bostonu.

Článek

Co je potřeba ještě udělat, aby byl Stanley Cup opravdu váš?

Musíme hlavně zůstat pokorní a snažit se podat ještě lepší výkon než tentokrát. V neděli jsme měli v plánu trochu zregenerovat a udělat si takový klidnější den, abychom byli odpočatí na pondělní zápas.

Zdálo se, že v atmosféře, jaká byla v United Centru, člověk ze sebe vydá i to poslední. Je to tak?

Tady byla vždycky dobrá atmosféra, ale v play off je to ještě daleko víc znát. Prostě super!

Na konci vás kouč Quenneville nasadil, abyste elitním hráčům Bostonu zabránil skórovat. To potěší, ne?

Jsem rád, že jsem od něj dostal důvěru.

Těsně před třetím gólem jste si ale nejspíš na modré čáře pomohl faulem, nemyslíte?

Já jsem do něj (obránce Kruga – pozn.) šel, trochu jsme se chytli nohama a on upadl, rozhodčí to nezapískal a hrálo se dál.

Byly v sobotu emoce na vyšší úrovni než v předchozích zápasech?

Je pravda, že po odpískání tam bývají strkanice, Boston se to snaží trochu vyprovokovat. Ale my si řekli, že musíme být disciplinovaní, hrát do té doby, než se zapíská, a potom odjet na střídačku. Nechtěli jsme hrát ani čtyři na čtyři, natož v oslabení. Neměli jsme ani jedno! To bychom si rádi přenesli do šestého zápasu.

Ve finálové sérii jste v předchozích zápasech dost výrazně prohrávali ve vhazování a najednou byl poměr buly 33:22 pro Chicago. Co se stalo?

Začínat s pukem je velká výhoda. Oni mají výborné buly, mají tam hodně silných praváků. Měli jsme mítink i video, jak buly hrají. Od té doby se to zlepšilo. Není to jen o centrech, ale o hráčích okolo, aby byli rychlí a puky, co vypadnou, rychle sbírali. Buly je o hře celé pětky.

Vypíchl byste nějaký moment, který vás dostal v zápase do sedla?

Důležité bylo, že jsme dali první gól. To vždycky pomůže a tým se uklidní. Ve třetí třetině jsme to pak museli trochu zatáhnout, oni dávali všechno do ofenzivy. Ale nakonec jsme to nějak ubojovali.

Nepřemýšlíte už o tom, jak je Stanley Cup blizoučko?

To je pravda, ale já se snažím na to moc nemyslet. Kdybych si to uvědomoval, asi by mě to na ledě jen svazovalo. Zatím jsem nějak moc nervózní nebyl a doufám, že nebudu ani v pondělí.

Co pro tým znamená, že má dva pokusy na zisk trofeje?

Určitě dobrý pocit. Ale víme, že úspěch je ještě daleko. Série se pořád přelévá, Boston má výborný tým a my musíme podat nejlepší výkon, abychom uspěli.

Reklama

Související témata: