Hlavní obsah

Peterhansel nechal rivaly za sebou

GHÁT

Francouz Stéphane Peterhansel se ve středeční sedmém dílu Rallye Dakar přiblížil k dalšímu triumfu v pouštním závodě. V cíli 692 km dlouhé etapy na něj jeho největší rival Hiroši Masuoka z Japonska ztratil téměř dvanáct minut. Mezi motocyklisty kraluje s náskokem 1 minuty a 47 vteřin další Francouz Richard Sainct.

Foto: ČTK

Francouz Gregoire de Mevius s vozem BMW následovaný Kendžiro Šinozukou na voze Nissan.

Článek

Peterhansel je v soutěži automobilů neomezeným králem, za volantem Mitsubishi i v dnešní první maratónské etapě Dakaru drtil své soupeře. 584 kilometrů rychlostních zkoušek v libyjské poušti absolvoval za 5:07:41 hodiny. Obhájce trofeje Masuoka, také s mitsubishi, dorazil do cíle se ztrátou 11 minut a 32 sekund, v celkovém pořadí ztrácí ještě o 49 vteřin více. Francouz je tak na výborné cestě k prvnímu titulu na čtyřech kolech, předtím triumfoval vždy mezi motocyklisty.

Na dvou kolech si v dnešním speciálu na trase z Ghadámisu do Ghátu nejlépe vedl Sainct na KTM a také si pojistil první místo v průběžném hodnocení. Druhý dorazil dvojnásobný vítěz legendární pouštní rallye Fabrizio Meoni z Itálie, jenž za Sainctem zaostal o minutu a půl.

Macháček si polepšil

Čeští motocyklisté dojeli v páté desítce výsledkové listiny. Josef Macháček obsadil se čtyřkolkou Yamaha 45. místo a za vítězem zaostal o téměř dvě hodiny. Oldřich Bražina jedoucí na hondě byl o necelých pět minut pomalejší a skončil na 46. pozici. V průběžném pořadí si Macháček polepšil na 43. místo, Bražina je na 45. příčce.

Mezi kamiony je na třetím místě hodnocena Tatra Tomáše Tomečka, který na nejrychlejšího Gerarduse de Rooye z Nizozemska ztratil 24:29 minuty. Na třetí příčku by se měl český závodník posunout i v průběžném pořadí, dosud vedoucí Johannes de Rooy totiž dojel až sedmý s téměř dvouhodinovou ztrátou.

V soutěži dnes skončily naděje jednoho z favoritů Karla Lopraise. O jeho havárii informujeme ZDE.

Reklama