Hlavní obsah

NHL čeká v neděli draft, čeští hokejisté letos vysoko nefigurují

Newark

Hokejisté Chicaga ještě neskončili s oslavami zisku Stanleyova poháru s NHL už se chystá na další velkou událost. V hale New Jersey Devils v Newarku se v neděli uskuteční draft. Výběr talentů se ve zkrácené sezóně tentokrát vměstná do jednoho dne.

Foto: Pavel Paprskář, ČTK

Letos by se měl nejvýše umístit obránce Jan Košťálek.

Článek

Z českého pohledu nebude draft tak zajímavý jako v loni, kdy si Dallas vybral Radka Faksu jako celkově třináctého hráče a o čtyři místa za ním přišel na řadu slávista Tomáš Hertl, jehož práva pro NHL získalo San Jose.

Letos nemá žádný zástupce českého hokeje šanci umístit se v prvním kole. Například podle The Hockey News by se měl nejvýše umístit obránce Jan Košťálek, který figuruje na 59. místě. Zájem by měl být i o brankáře Patrika Bartošáka, jenž byl vyhlášen nejlepším gólmanem CHL, která sdružuje tři severoamerické ligy WHL, OHL a QMJHL. Bartošák měl být původně draftován již před rokem, tehdy o něj ale nikdo neprojevil zájem.

Právo první volby získalo Colorado

Právo volby číslo 1 získalo v loterii Colorado, jehož zástupci v posledních dnech několikrát uvedli, že plánují získat posilu do útoku. Největší šance má podle odborníků Nathan MacKinnon z Halifaxu, nejlepší hráč Memorial Cupu. Zámořská média ale spekulují, že Colorado je připraveno svou první volbu vyměnit.

"Kdybychom se rozhodovali dnes, tak si vezmeme MacKinnona. Ale ještě máme trochu času," uvedl v pondělí viceprezident klubu a bývalý legendární útočník Avalanche Joe Sakic. Podobně se na začátku týdne vyjádřil i nový kouč Patrick Roy. "Je těžké ho nevzít. Je připraven hrát (NHL) už zítra," podotkl Roy.

Dalšími kandidáty na pozici jedničky jsou MacKinnonův klubový spoluhráč Jonathan Drouin nebo finský talent Alexander Barkov. Bez šance není ani vytáhlý osmnáctiletý obránce Seth Jones, syn bývalého hráče basketbalové NBA, který po většinu sezóny vedl sestavované žebříčky. Proti němu ale mluví zkušenosti z minulých let, mladí obránci se totiž v NHL tak výrazně neprosazují.

Například obránce Erik Johnson, kterého si v roce 2006 jako jedničku vybralo St. Louis, v soutěži nijak nezáří. Naopak útočník Patrick Kane, jednička o rok později, již pomohl Chicagu ke dvěma Stanleyovým pohárům. I Edmonton, který volil jako první v uplynulých třech letech, se vždy rozhodl pro útočníka.

Reklama

Související témata: