Hlavní obsah

Hokejisté z NHL ještě na poslední chvíli mířili na sever Evropy

PRAHA

V závěru evropského přestupního termínu mířili hokejisté ze zámořské NHL především do Švédska a Finska. Počet hráčů působících při výluce v prestižní zámořské soutěži se rozšířil na Starém kontinentu na 370 a další invazi je možné očekávat ještě v případě definitivního zrušení sezóny v NHL do Ruska. Tam totiž skončí přestupní termín až v polovině února.

Foto: ČTK

Kanadský brankář Giguere bude chytat v Německu.

Článek

Do Švédska se vedle kladenského beka Františka Kaberleho, který bude oblékat dres MoDo, vydal z Phoenixu také kanadský útočník Mike Johnson. Stal se posilou Färjestadu, který přišel o Slováka Mariána Gáboríka, jenž se vrátil z hostovaní do Dukly Trenčín. Další tým Elitserien Moru opustila jiná trenčínská opora Marián Hossa.

K zajímavému kroku sáhla Timra, která zapsala na soupisku osmatřicetiletého útočníka Ulfa Dahléna. Bývalý hráč New Yorku Rangers, Minnesoty North Stars, San Jose, Chicaga a Washingtonu hrál naposledy v ročníku 2002/03 za Dallas a loni byl ve švédské reprezentaci asistentem trenéra na mistrovství světa i na Světovém poháru.

Neposilovaly se ale jen kluby elitní švédské ligy. Americký gólman Mike Dunham bude v druhé nejvyšší soutěži oblékat dres celku AIK Skelleftea, obránce Marcus Ragnarsson bude hájit na stejné úrovni barvy Almtuny. Slavnému AIK Stockholm mají pomoci z třetí ligy, kam se klub propadl kvůli finančním těžkostem, bek Mattias Norström z Los Angeles a kanadský bitkař Georges Laraque z Edmontonu. Kanadský gólman Trevor Kidd zamířil do švédské Divize 1 do Örebro.

Ve Finsku, kam odešel ze Vsetína i Rostislav Klesla (Hämeenlinna), se nejvýrazněji posílilo IFK Helsinky. Ze Södertälje totiž přišla hvězda Floridy Olli Jokinen a defenzivu vyztužil bek Calgary Toni Lydman. Do Blues Espoo přešel z MoDo Kanaďan Bryan Muir (v NHL Los Angeles) a z HV 71 získal Ilves Tampere gólmana Vesu Toskalu (San Jose).

Heatley se vrátil do USA kvůli soudu

Do německé ligy přišla brankářská hvězda Jean-Sebastian Giguere. Opora Anaheimu, která před dvěma roky dotáhla Mighty Ducks do finále Stanleyova poháru, pomůže Hamburku. O hvězdu zato přišel švýcarský Bern, jelikož útočník Dany Heatley odletěl do Spojených států k soudnímu řízení kvůli tragické nehodě. Při ní v září 2003 zahynul jeho spoluhráč Dan Snyder. Pokud se případ nevyřeší do pátku, kdy má soud začít, jinou cestou, zřejmě už se Heatley do Bernu nevrátí.

Dvě hvězdy defenzivy Detroitu Chris Chelios a Derian Hatcher daly před Evropou přednost nižší zámořské United Hockey League. Budou hrát za tým Motor City Mechanics.

Reklama

Související témata: