Hlavní obsah

Jágrovy šance na setrvání v Bostonu se snížily. Bruins a Dallas si vyměnily hned sedm hráčů

Boston a Dallas si vyměnily sedm hokejistů. Hlavní roli v rozsáhlé transakci hrají útočníci Tyler Seguin a Rich Peverley, kteří budou nově hájit barvy Stars. Poraženého finalistu Stanley Cupu posílí forvard Loui Eriksson.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Jaromír Jágr v dresu Bostonu.

Článek

Boston potřeboval zacelit mezeru po Nathanu Hortonovi, křídelním útočníkovi elitní formace, který odmítl podepsat nový kontrakt. Za Erikssona proto obětoval i teprve jednadvacetiletou dvojku draftu 2010 Seguina. Švédovým příchodem do Bostonu se zřejmě o něco snižuje šance, že by v týmu pokračoval český veterán Jaromír Jágr.

"Ani pro jednu stranu nebylo snadné tuhle výměnu udělat. My i oni jsme se vzdali skvělých hráčů," řekl generální manažer Dallasu Jim Nill.

Brzy osmadvacetiletý Eriksson strávil celou dosavadní kariéru v Dallasu, který si ho vybral jako 33. hráče v draftu 2003. V uplynulé sezóně odehrál všech 48 utkání zkrácené základní části a připsal si 29 bodů (12+17). Celkem má rodák z Göteborgu v NHL na kontě 501 startů a 357 bodů za 150 gólů a 207 asistencí. Ve 22 zápasech play off nastřádal devět bodů (4+5).

Seguin by měl být lepším profesionálem

Seguinova bilance v lize čítá za tři sezóny 203 zápasů a 121 bodů za 56 branek a 65 nahrávek. V play off nasbíral za 42 utkání 18 bodů (6+12) a prožil s mužstvem úspěšné tažení za Stanley Cupem před dvěma roky.

Přes solidní statistiky ale podle některých kritických hlasů nevyužívá naplno svůj potenciál. "Potřeboval by být lepším profesionálem," řekl po letošním draftu na jeho adresu generální manažer Bruins Peter Chiarelli.

Rovněž Peverley, který v neděli oslaví jednatřicetiny, je vítězem Stanley Cupu 2011. V základní části letos odehrál 47 zápasů a zaznamenal 18 bodů (6+12). V 21 startech v play off dvakrát skóroval. Celkem odehrál v NHL 380 duelů a nasbíral 211 bodů díky 77 brankářm a 134 přihrávkám. V play off má bilanci 59 zápasů a 21 bodů (9+12).

Do Dallasu míří ještě obránce Ryan Button, zatímco opačným směrem putuje trio nadějných mladých hráčů útočníci Matt Fraser, Reilly Smith a zadák Joe Morrow.

Reklama

Související témata: