Hlavní obsah

Ďábel Eliáš nevyloučil, že NHL bude hrát i po čtyřicítce

Hokejový útočník Patrik Eliáš si ani v 37 letech nevyzkoušel, jaké je to být volným hráčem a jednat o dalším angažmá v zámořské NHL se všemi kluby. Krátce před otevřením takzvaného trhu s volnými hráči totiž podepsal novou tříletou smlouvu s New Jersey. Ani v nejmenším mu to ale nevadilo, neboť s Devils spojil celou zámořskou kariéru a patří mezi ikony klubu.

Foto: ČTK

Útočník Patrik Eliáš.

Článek

"Byl jsem ale připravený na obě varianty. Mohlo dojít i na to, že bychom šli někam jinam," přiznal Eliáš. Vedení New Jersey ohlásilo dohodu se sedmatřicetiletým útočníkem 4. července, obě strany ale už byly domluveny několik dní předtím. "Jednání probíhala tři čtyři týdny," řekl Eliáš.

Třebíčský rodák nakonec podepsal tříletou smlouvu s ročním platem 5,5 miliónu dolarů (110 miliónů korun). Vedle podmínek kontraktu ale s generálním manažerem Lou Lamoriellem řešili i budoucnost klubu. Stávající majitel Devils má totiž finanční problémy. "To byla věc, která mě nějakým způsobem brzdila zpátky. Šlo o stabilitu týmu," vysvětlil Eliáš, který v klubu pokračuje i proto, že by v příštích dnech mělo být oznámeno jméno nového spolumajitele.

V New Jersey od roku 1995

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru působí v zámoří od roku 1995. A o konci kariéry zatím nepřemýšlí. I proto nechtěl tvrdit, že současná smlouva byla jeho poslední v NHL. "Těžko říct. Až skončí, bude mi čtyřicet. Může se ale klidně stát, že podepíšu ještě nějakou další," uvedl Eliáš.

Připomněl navíc, že o tom, že zřejmě podepisuje poslední kontrakt kariéry v kanadsko-americké soutěži, mluvil již v roce 2006, kdy se dohodl s Devils na spolupráci na sedm let. "V tu dobu by mě vůbec nenapadlo, že podepíšu další, navíc na tři roky," pousmál se dvojnásobný vítěz Zlaté hokejky pro nejlepšího českého hráče sezóny, který v NHL odehrál 1090 zápasů v základní části a v play off přidal dalších 162 startů.

Věří, že Židlický neodejde

Uplynulá sezóna New Jersey příliš nevyšla, klub nepostoupil do play off. Eliáš ale věří, že další bude úspěšnější. I díky posilám, které klub v minulých dnech angažoval. Do týmu přišli brankář Cory Schneider nebo útočníci Ryane Clowe, Michael Ryder a Rostislav Olesz.

"Ztratili jsme vlastně jen Clarksona, Tallindera a přišli k nám tři útočníci a vynikající gólman, takže to musíme brát pozitivně. Snad ještě vyjde podepsání Marka Židlického," poukázal Eliáš na fakt, že s týmem se na nové smlouvě ještě nedohodl ofenzivní český bek. "Určitě bych byl rád, kdyby pokračoval. Je to hráč, který umí dát finální přihrávku, vytvořit šanci. Věřím, že u nás zůstane," uvedl Eliáš.

Trénuje už měsíc

Nový ročník NHL začne v říjnu, účastník olympijských her v Salt Lake City, Turíně i Vancouveru už je ale v plném tréninku. "Už čtvrtý týden jsem v přípravě. Než se člověk naděje, tak se zase půjde na led. Je to podobné jako v minulých letech, všechno to jde rychle," řekl Eliáš, jenž se v předešlých letech připravoval v Praze společně s Martinem Havlátem a Romanem Hamrlíkem.

Letos ale trénuje sám. "Martin byl v posledních letech několikrát zraněný, teď je pro něj hlavní rehabilitace. Roman má nyní svého trenéra, takže se asi budeme potkávat málo. Mně ale nevadí, že budu sám. Mám třetí rok svého trenéra, výsledky jsou znát, takže si jedu to svoje," dodal Eliáš, jenž se chystá v Praze i na led. Jako vždy se bude připravovat na stadiónu Hvězdy Praha.

Reklama

Související témata: