Hlavní obsah

Start NHL se ani po devítihodinovém jednání nepřiblížil

Zástupci majitelů klubů zámořské NHL a hráčské asociace NHLPA jednali ve čtvrtek v New Yorku devět hodin, ale ani poté nedospěli k dohodě o nové kolektivní smlouvě, bez níž nemůže hokejová liga začít. Obě strany, zastupované tentokrát i svými šéfy, komisionářem NHL Gary Bettmanem a prezidentem hráčské asociace Bobem Goodenowem, se však dohodly, že jednání budou v pátek pokračovat.

Foto: SPORT.cz s použitím REUTERS/Chip East a ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman (vlevo) a Bob Goodenow, šéf hráčské asociace. Ti dva se musejí dohodnout, aby soutěž začala.

Článek

"To je zajímavé. Je to pravděpodobně ta nejlepší zpráva, jaká mohla z dnešního jednání vzejít," řekl pro televizní stanici ESPN nejmenovaný zástupce hráčské asociace. NHLPA pak vydala stručné prohlášení, v němž uvedla, že s ohledem na další vývoj rozhovorů nebude jejich dosavadní výsledky nijak komentovat.

Čtvrteční jednání následovala po úterních rozhovorech v Newarku, kde NHLPA striktně odmítla návrh předložený zástupci majitelů klubů. Dohoda opět ztroskotala na platovém stropu, který majitelé považují za nezbytný a hráči naopak za nepřijatelný. Viceprezident NHLPA Ted Saskin to přirovnal k domu stojícímu v bažině. "Chtěli byste si takový dům koupit? Asi ne. A myslím, že byste nezměnili názor, ani kdyby do něj dali hezké záclony," naznačil, že nový návrh z jeho pohledu doznal jen kosmetických úprav.

Komentátor kanadského sportovního kanálu TSN Bob McKenzie napsal ve svém sloupku na webových stránkách, že problém není ani tak v systému, jako spíše v číslech. "Kdyby NHL hypoteticky navrhla platový strop ve výši milionu dolarů, NHLPA by tento návrh milovala. Nejde o systém, ale o to, najít taková čísla, která by vyhovovala oběma stranám."

NHL kvůli výluce přišla už o 772 zápasů a podle expertů by o osudu sezóny mělo padnout definitivní rozhodnutí v nejbližších hodinách, všeobecně však v zámořských médiích vládne pesimismus. Podle televizní stanice ESPN se NHL musí cítit jako odsouzenec na smrt, k jehož cele se těsně před půlnocí blíží bachař, zvoní klíči o mříže a říká: "Dnes ještě ne, Charlie. Možná zítra, ale dnes ještě ne."

Reklama